Δήμος Κορυδαλλού: Η δίκη της ΧΑ δεν θα πρέπει να αναβληθεί αλλά να διεξαχθεί εκτός Κορυδαλλού

Η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν θα πρέπει να αναβληθεί αλλά να διεξαχθεί εκτός Κορυδαλλού, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης στη δικαστική αίθουσα των φυλακών δεν θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων της περιοχής, επαναλαμβάνει σε νέα ανακοίνωσή του ο Δήμος, ο οποίος έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα στις 8 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ισόγειο του Δημαρχείου, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν και βουλευτές όλων των κομμάτων από τη Β’ Πειραιά πλην της Χρυσής Αυγής.

«Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική. Διαφορετικά οι ίδιοι θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί» δήλωσε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης ο οποίος σε κοινή επιστολή του με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη έχει ζητήσει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το θέμα.

Ο δήμαρχος έχει προειδοποιήσει ότι κάποιοι αποφάσισαν άστοχα η δίκη των φασιστών της Χρυσής Αυγής να γίνει στην πόλη αυτή, σε μια πολιτικά φορτισμένη περιοχή, όπου η απόσταση από τη δικαστική αίθουσα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και εκεί όπου δέχθηκαν την οι Αιγύπτιοι Ψαράδες και τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είναι πολύ κοντά.

Σημειώνεται ότι η δίκη, που θα διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και αναμένεται να διαρκέσει σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου δύο χρόνια, συγκεντρώνει όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον οργανώσεων, μέσων ενημέρωσης και πολιτών, ενώ έχουν ήδη ορισθεί πανευρωπαϊκές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις.

Ήδη αναμένεται από την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης, τη Δευτέρα, να πραγματοποιηθούν στην περιοχή δεκάδες συγκεντρώσεις, σε απόσταση λίγων μέτρων από έντεκα σχολικές μονάδες και ενώ σε λίγο καιρό ξεκινούν και οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Όπως τονίζει ο Δήμος Κορυδαλλού η χωροταξική τοποθέτηση των δικαστικών φυλακών κυριολεκτικά κόβει την πόλη στα δύο, με συνέπεια τις μέρες που θα διεξάγεται η δίκη να κινδυνεύει από συνεχή παράλυση βασικών λειτουργιών της.

Επίσης μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της δίκης στο δημαρχείο Κορυδαλλού αναμένεται να συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή του δήμου προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων.

Το πρωί της Δευτέρας έχει προγραμματίσει αντιφασιστική συγκέντρωση η «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης (Γήπεδο Προοδευτικής). Η ΚΕΕΡΦΑ αναφερόμενη στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν και περιλαμβάνουν αποκλεισμό του σημείου που βρίσκονται οι φυλακές και κλείσιμο δρόμων σημειώνει ότι «δεν μπορεί καμιά αστυνομική παρέμβαση να εμποδίσει να ακουστεί η αντιφασιστική διαμαρτυρία και μέσα στις αίθουσες του δικαστηρίου, όπως έγινε σε κάθε πολιτική δίκη, για να υπερασπίσουμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα».

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και η ΑΔΕΔΥ η οποία κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας το πρωί της ίδιας ημέρας (7:30-11:30 πμ) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο στην οποία συμμετέχει η ΠΟΕ – ΟΤΑ και άλλα σωματεία εργαζομένων. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να γίνει πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού.

Επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε. Ν «Ο Στέφενσων», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε. Ν. και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών καλούν σε συγκέντρωση στις 20 Απριλίου στις 8 το πρωί στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού την Πέμπτη απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «απευθυνόμαστε προσωπικά σ’ εσάς προσδοκώντας ότι θα δώσετε λύση στο σοβαρότατο ζήτημα που έχει ανακύψει, διότι, παρά την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων υπουργών και όλων, πλην της ΧΑ, των πτερύγων της Βουλής, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση και η πόλη παραμένει ανάστατη ενώ ήδη αναγκαστήκαμε, λόγω των ειδικών συνθηκών, να προχωρήσουμε στο κλείσιμο των σχολείων του Κορυδαλλού στις 20 Απριλίου, ημέρα έναρξης της δίκης της ΧΑ στις φυλακές Κορυδαλλού. Ελπίζουμε ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, η άμεση αντίδρασή σας θα επιλύσει το πρόβλημα».