Δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος αποφάσισε το Eurogroup

Συμφωνία για δίμηνη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος επιτεύχθηκε στο Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. To σχετικό αίτημα θα κατατεθεί την Τρίτη.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει στην Αθήνα.

«Από τη μία υπήρχε σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς. Από την άλλη η πρόοδος δεν ήταν τόσο ταχεία όσο θα ήλπιζε κάποιος, ή όσο θα έπρεπε να ήταν για να κλείσει η αξιολόγηση τις προσεχείς ημέρες. Γι’ αυτό συμφωνήθηκε επί της αρχής, έως ότου επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη, η τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος για δύο μήνες. Χαιρετίζω αυτήν την απόφαση που θεωρώ ότι είναι η πιο συνετή που θα μπορούσε να υπάρξει» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομίας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή στις πλέον αντίξοες συνθήκες, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει τη χώρα.
Για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε από το 15% του ΑΕΠ το 2009 σε 1,6% του ΑΕΠ το 2014 και τον επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι ισοσκελισμένος. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο το 2015 θα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά τη Γερμανία.

«Η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας … όμως η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή» τόνισε.

Σημειώνεται ότι το αίτημα για τη δίμηνη παράσταση υπόκειται στην έγκριση κοινοβουλίων, χωρών της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να εγκριθεί και τυπικά.

Η εξελισσόμενη τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να κλείσει εντός ως το τέλος του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε η Ελλάδα να καταθέσει στη συνέχεια, αίτηση για την παροχή ενισχυμένης προληπτικής γραμμής πίστωσης (ECCL).

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, τόνισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί μέσα σε δύο μήνες.
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμιευθεί και η τελευταία δόση προς την Ελλάδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2014.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για τη χρήση πιστωτικής γραμμής ECCL. Η πιστωτική γραμμή θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τις σχετικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης.