Δεν θα καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ – Αποπληρωμή του συνόλου των δόσεων Ιουνίου στα τέλη του μήνα

Στην ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει σήμερα Παρασκευή τη δόση των 305 εκατ. ευρώ ως όφειλε, αλλά θα αποπληρώσει το σύνολο των δόσεων του Ιουνίου συνολικού ύψους 1,56 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ομαδοποιήσει τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου και να τις καταβάλει στο τέλος του μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχαν συγκεντρώσει τα 305 εκατ. ευρώ, όπως και τα 335 εκατ. ευρώ της καταβολής της 12ης Ιουνίου.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην καταβολή μισθών και συντάξεων από ό,τι στην πληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρει πως από τη στιγμή που δεν έχει διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας από τους πιστωτές και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι σε εξέλιξη, δεν θα υπήρχε λόγος να δοθεί μια δόση από τις τέσσερις, εάν εκ των πραγμάτων δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να καταβληθούν εντός του Ιουνίου οι υπόλοιπες δόσεις.

Σημειώνεται πως η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ πως είναι πεπεισμένη πως η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και θα καταβάλει τη δόση.

Ερωτηθείσας για το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ ή εάν θα συμπτύξει τις δόσεις για το τέλος του μήνα, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος από τις Βρυξέλλες είπε «μην ανησυχείτε». Στη βάση αυτή ανέφερε πως η συζήτηση για μετάθεση της πληρωμής δεν έχει κανένα νόημα. Τελικά διαψεύσθηκε.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ στην εξέλιξη αυτή. Ήδη έχει υπονοηθεί από την πλευρά της ΕΚΤ πως αν η Ελλάδα δεν κατέβαλε τα 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, τότε θα της επιβάλει κούρεμα στα ενέχυρα και θα παγώσει τον ELA, που σήμερα ανέρχεται στα 80,7 δισ. ευρώ.

Η άμεση συνέπεια μιας χαμένης πληρωμής προς το ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε 30ήμερη «περίοδο χάριτος». Το ΔΝΤ δεν μιλά για πτώχευση στην περίπτωση χαμένων πληρωμών, αλλά για «ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις».

Σκόπιμα το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει ένα μεσοδιάστημα μεταξύ της ημερομηνίας που η πληρωμή δεν έγινε και της επίσημης καταγγελίας που γίνεται από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ.

Αυτή η χρονική υστέρηση, περίπου 2 μηνών, όπως ορίζεται στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΔΝΤ μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος πρόσθετης προθεσμίας, κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εκτελεστεί η πληρωμή.

Μετά από αυτή την προθεσμία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα έχει περιθώριο ενός μήνα για να αποφασίσει το εάν θα περιορίσει την χρήση των πόρων του Ταμείου προς την Ελλάδα και εάν θα αναστείλει τα δικαιώματά της.

Τελευταία φορά που μία χώρα επέλεξε να μεταθέσει εντός μήνα πληρωμή προς το ΔΝΤ ομαδοποιώντας τις καταβολές ήταν στη δεκαετία του ’80 και αφορούσε τη Ζάμπια.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε για το θέμα τα εξής: «Οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συμπτύξουν τις τέσσερις πληρωμές που έπρεπε να κάνει η χώρα τον Ιούνιο σε μία, η οποία πλέον θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου. Μετά από απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, η οποία υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, χώρες-μέλη μπορούν αιτούνται τη σύμπτυξη πολλαπλών καταβολών κεφαλαίου εντός του ίδιου ημερολογιακού μήνα (οι καταβολές τόκων δεν μπορούν να περιληφθούν στην ίδια σύμπτυξη). Η απόφαση αυτή αποσκοπούσε στο να αντιμετωπίσει δυσκολίες της εκάστοτε διοίκησης στο να καταβάλει πολλαπλές πληρωμές σε μία σύντομη περίοδο».