Δεν υπάρχει ακόμα η ανάγκη για αποστολή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπ. Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως κρίνεται ότι δεν είναι ακόμα απαραίτητη η αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για την εξουδετέρωση της απειλής που προβάλουν οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ωστόσο πρόσθεσε πως μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή θα προκαλούσε μία «διαφορετική κατηγορία ερωτήσεων».

Τα σχόλια αυτά έκανε ο Ομπάμα λίγο μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 20.000 στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της ανθρωπιστικής αποστολής για να εισβάλει στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραδόθηκε μετά την ολοκλήρωση συνόδου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Αφρικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής «θανατηφόρου βοήθειας» στην Ουκρανία, απάντησε: «Πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο ρωσικός στρατός υπερτερεί σημαντικά του ουκρανικού. Το θέμα εδώ δεν είναι εάν ο ουκρανικός στρατός παραλάβει επιπλέον όπλα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει έρθει αντιμέτωπη με τους αυτονομιστές, ο αριθμός των οποίων δεν συγκρίνεται με τον ουκρανικό στρατό, παρά το γεγονός ότι οι φιλορώσοι στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχει προκαλέσει πολλά βίαια επεισόδια.
«Αν αρχίσετε να βλέπετε μια ενδεχόμενη εισβολή από τη Ρωσία, κάτι τέτοιο αποτελεί μια τελείως διαφορετική κατηγορία ερωτήσεων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο», είπε.

Αργότερα από τις δηλώσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μετά από συνομιλία που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αμφότεροι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα με τη Ρωσία.