«Δεν υπάρχει θέμα ξεπαγώματος πλειστηριασμών» για τις τράπεζες

Η εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά τα stress test, το θέμα της ρευστότητας στην αγορά και των λεγόμενων κόκκινων δανείων, για το οποίο οι τραπεζίτες φέρεται να δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις εφόσον τεθεί σε ισχύ το νομοθετικό πλαίσιο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank).

Δεν υπάρχει θέμα ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή. Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Για τα stress tests ο κ. Σάλλας σημείωσε πως «ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της οικονομίας». Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2% έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

Στη σύσκεψη μετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Ματζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).