Δεν ψηφίζει το σχέδιο «Αθηνά» η ΔΗΜΑΡ

 

Την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» ζητά η ΔΗΜΑΡ καθώς όπως τόνισε η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Έρευνας του κόμματος Μαρία Ρεπούση «δεν υπακούει σε ακαδημαϊκά κριτήρια».
Όπως τόνισε «δεν έχει τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την κατάργηση, αλλαγή, μετονομασία πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων καθώς σύμφωνα με τον ν.4009 απαιτείται και η γνώμη της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) πράγμα που δεν έγινε».

«Για να γίνει αναδιάρθρωση είναι αναγκαία η συμμετοχή των θεσμικών οργάνων, η αντικειμενικότητα των κριτηρίων η διαφάνεια των διαδικασιών και η υπερίσχυση του δημόσιου συμφέροντος», καταλήγει η Μαρία Ρεπούση.

Σημειώνεται πως συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για το «Σχέδιο Αθηνά» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται με πορείες και συγκεντρώσεις, αναστολή μαθημάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας, παραιτήσεις δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων ακόμα και απεργία πείνας από τους φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε και την Πέμπτη. Στο συλλαλητήριο ενάντια στο σχέδιο Αθηνά συμμετείχαν φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, λίγο πριν τις 14:00 και οι φοιτητές με πανό και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Ορισμένοι πέταξαν αυγά και αντικείμενα. Η πορεία κατευθύνθηκε στη συνέχει έξω από τη Βουλή όπου ο κόσμος παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Κρήτη από σπουδαστές των ΤΕΙ Λασιθίου και Ηρακλείου στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στα Λιοντάρια, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταγγέλλοντας το σχέδιο «Αθηνά».

Στο Λασίθι μετά την εισήγηση του δημάρχου Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει την παραίτησή του, αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά», δεδομένου όπως αναφέρει, ότι εξαφανίζεται ο Άγιος Νικόλαος και γενικότερα ο νομός Λασιθίου από τον χάρτη ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε αντίθεση μάλιστα με την υπόλοιπη Κρήτη. Το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου ζητά από τους αναπληρωτές συμβούλους να μην αναλάβουν καθήκοντα, όταν κληθούν, τη δέσμευση των κομμάτων σε περίπτωση εκλογών να μην κατεβάσουν κανένα συνδυασμό και τους δημότες να μη συμμετάσχουν σε αυτές.

Στη βόρεια Ελλάδα, υπό κατάληψη τελεί από χθες το βράδυ το ΤΕΙ Καβάλας, ενώ το τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του από σήμερα Πέμπτη μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συγχώνευσή του στο τμήμα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών.