Δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην γερμανική εφημερίδα FAZ

 

Θετική επίδραση, που υπολογίζεται στο  1% επί του ΑΕΠ, θα έχει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ύψους 8,7 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, τόνισε ότι το Δημόσιο έχει ήδη αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος του και ότι βρίσκεται εντός των στόχων.

«Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και έχουμε ήδη καταβάλλει 3,7 δισ. ευρώ από τα 8,7 δισ. ευρώ. Αν καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό ποσό αυτό από μόνο του σημαίνει μια επίδραση στην ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνεται πως ασφαλιστικά ταμεία, υπουργεία, δήμοι, νοσοκομεία και λοιποί δημόσιοι φορείς έχουν εξοφλήσει το τελευταίο πεντάμηνο ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,48 δισ. ευρώ, ενώ στο διάστημα Δεκεμβρίου – Απριλίου έχουν επιστραφεί φόροι συνολικού ύψους 744,2 εκατ. ευρώ.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου καταδεικνύουν ότι στο διάστημα Δεκεμβρίου – Απριλίου αποπληρώθηκε το 28% των συνολικών υπερήμερων χρεών του Δημοσίου προς τρίτους, δηλαδή 2,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 8,7 δισ. ευρώ. Μόνο δε τον Απρίλιο εξοφλήθηκαν χρέη άνω των 732 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών από το τέλος Δεκεμβρίου 2012 μέχρι το τέλος Απριλίου του 2013 έχει ολοκληρώσει συνολικά τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 77,5% των αιτημάτων των υπουργείων, και εκκρεμεί η ολοκλήρωση αιτημάτων ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά στο υπουργείο Υγείας έχουν δοθεί στο διάστημα Δεκεμβρίου – Απριλίου 1,47 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών, από τα οποία 657 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση χρεών του ΕΟΠΥΥ προς φαρμακοποιούς, φαρμακευτικές εταιρείες και λοιπούς παρόχους υγείας καθώς και οφειλές των ΤΑΥΤΕΚΩ, Οίκου Ναύτου, ΟΠΑΔ και ΕΤΑΑ.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν δοθεί 546 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 254,6 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την πληρωμή 6.624 εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν χορηγηθεί 429,81 εκατ. ευρώ για την εξόφληση κυρίως οφειλών δήμων. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο διάστημα Δεκεμβρίου – Απριλίου δόθηκαν 454,73 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 179,27 εκατ. κάλυψαν ανάγκες του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες προσδοκίες για επαναφορά στην ανάπτυξη  διατυπώνονταν και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Ο κ. Στουρνάρας σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα τόνισε : «Ήταν μια θετική έκθεση, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας. Τα πράγματα πάνε αρκετά καλά σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά