Δημοψήφισμα θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αυτοδιοικητικές

 

Εχοντας ήδη «σφραγίσει» και επισήμως την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Οδ. Βουδούρη για την διεκδίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου, προσήρθε το απόγευμα της Δευτέρας στην κεντρική εκδήλωση του κόμματος εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Αλ. Τσίπρας.
Τον πολιτικό χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, που για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δημοψήφισμα «για τα μνημόνια, την τρόικα, τις απάνθρωπες πολιτικές της λιτότητας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κηρύσσοντας την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο θέατρο Ακροπόλ, με το σύνθημα Τρεις κάλπες, μία επιλογή: να νικήσουμε, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εκλογές θα είναι μια μάχη που θα κρίνει το αύριο, ενώ ειδικά για τις ευρωεκλογές είπε ότι θα είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια εκλογική αναμέτρηση με τον αδίστακτο ταξικό αντίπαλο, τη διαπλοκή, τα μεγάλα συμφέροντα, την τραπεζοκλεπτοκρατία, και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.
Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για το δίλημμα των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όποιος πιστεύει ότι η τραγωδία είναι επιτυχία, μπορεί να επιλέξει τον κ. Σαμαρά και τον εκλεκτό της κ. Μέρκελ. Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει ανθρωπιστική κρίση και ότι κάτι πρέπει να γίνει για αυτό, θα στρατευτεί μαζί μας».
Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για νίκη του κόμματός του στις εκλογές ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν θα ενισχύσουν τις δυνάμεις του φόβου και της μισαλλοδοξίας, τις δυνάμεις της λαϊκιστικής και άκρας δεξιάς, που επιδιώκουν τη διάλυση του ευρωπαϊκού πλαισίου και την επιστροφή στο μεσαίωνα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως -σημείωσε- το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα κρίνει με ποιους συσχετισμούς, σε ποια Ευρώπη, θα κληθεί να δώσει τη μάχη η Ελλάδα με την αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η μάχη έχει ήδη αρχίσει και πρόσθεσε ότι η έκβασή της σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ελλάδας έχει κρίσιμη σημασία τόσο για τη ζωή της κάθε τοπικής κοινωνίας, του κάθε πολίτη, όσο και για την έκβαση της μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες «να δώσουν ένα τέλος στα τοπικά συστήματα της δικομματικής διαφθοράς, να δώσουν ένα τέλος στα διεφθαρμένα τοπικά κατεστημένα της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων».
Επίσης τους κάλεσε «να αποδοκιμάσουν τις πολιτικές που επιχειρούν να μετατρέψουν την τοπική αυτοδιοίκηση είτε σε υπόθεση “δημοτικών μάνατζερ”, είτε σε υπόθεση σκουπιδιών, κυριολεκτικά και μεταφορικά». »Μετά την ανεπίτρεπτη ανάρτησή του «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» το Δεκέμβριο του 2008, την ώρα που καίγονταν τα μαγαζιά της Αθήνας, προχώρησε τώρα και στην αδιανόητη δήλωση περί νομιμοποίησης του παρεμπορίου.
»Αυτό είναι το σχέδιο του κ. Σακελλαρίδη για την ασφάλεια των Αθηναίων και τη στήριξη των εμπόρων της;».
Για την επιλογή των υποψηφίων Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των διαδικασιών που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των υποψηφίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επέκρινε την στάση του πρωθυπουργού που δεν δίνει χρίσμα λέγοντας ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν «γιατί βλέπουν ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συσπειρώσει όχι τους ψηφοφόρους αλλά και τα ίδια της τα στελέχη» και ότι ποντάρει στην αποχή τους.
Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον δήμο Αθηναίων και του Θοδωρή Δρίτσα στον Πειραιά είπε ότι η νίκη τους θα σημάνει πέραν πάσης αμφιβολίας την αρχή της μεγάλης αλλαγής και θα συμβολίσει τη μεγάλη ανατροπή.
Λένε πολλοί, είπε ο κ. Τσίπρας «ειδικά για το Γαβριήλ και τη Ρένα, ότι δεν έχουν τη πολιτική εμπειρία για να διοικήσουν τη μεγαλύτερη περιφέρεια και το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αλλά μέχρι σήμερα την Ελλάδα κυβερνούν πολιτικοί με εμπειρία, που γεννήθηκαν πριν από τη δεκαετία του ’60, αλλά η εμπειρία δε τους απέτρεψε να εφαρμόσουν πολιτικές που κατέστρεψαν την κοινωνική συνοχή και εξόντωσαν τη προοπτική, τα όνειρα, το μέλλον της νέας γενιάς αλλά και των μεγαλύτερων γενιών».
Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε είναι νέοι άνθρωποι με γνώσεις, με πίστη και με πάθος. Νέοι άνθρωποι με σχέδιο και αποφασιστικότητα να δουλέψουν για την αναγέννηση του τόπου μας. Και μαζί με τους παλιότερους, που στάθηκαν όρθιοι σε δύσκολες συνθήκες και η εμπειρία τους είναι πολύτιμη, είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστούν αλλά και να δημιουργήσουν μια νέα Ελλάδα.
Τι θα κάνει στο δεύτερο γύρο Για το δεύτερο γύρο των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε όποια γωνιά της Ελλάδας, αν στο δεύτερο γύρο δεν βρεθούν οι δυνάμεις που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο υποψήφιος του ΚΚΕ ενάντια σε υποψήφιο κυβερνητικό, εμείς θα στηρίξουμε τον υποψήφιο του ΚΚΕ.
Αν δε, πρόσθεσε, ιδιαίτερα, βρεθεί υποψήφιος του ΚΚΕ ενάντια σε φασίστα θα δώσουμε μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για να υψώσουμε ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας. Χωρίς δισταγμό, χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς αστερίσκους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «ΠΑΣΟΚοποιείται»; Σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα ότι απομακρύνεται από τις θέσεις του και ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία και ότι «ΠΑΣΟΚοποιείται», ο κ. Τσίπρας απάντησε με δηκτικό τρόπο.
«Συγνώμη, αλλά στο σημείο αυτό θα ήθελα να ρωτήσω κάτι εξίσου σοβαρό με όλα αυτά: Μήπως υπάρχει κάποιος ψυχίατρος στην αίθουσα; Γιατί μόνο ψυχίατρος μπορεί να εξηγήσει από τι πάσχουν εκείνοι που από τη μια βλέπουν στο πρόσωπό μας θηρία, εξτρεμιστές, τυχοδιώκτες, κουκουλοφόρους, οπαδούς της βίας, και από την άλλη, στο ίδιο πρόσωπο, στο δικό μας πάλι, βλέπουν αρνάκια έτοιμα να βολευτούν ήσυχα κι ωραία στο Σύστημα που καταπολεμούν. Και μάλλον ψυχίατρος χρειάζεται για να διαγνώσει τι είδους διαταραχή έχουν εκείνοι που από τη μια μεριά συνεργάζονται στενά, φιλικά και μνημονιακά με το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη κατηγορούν εμάς ότι γινόμαστε ΠΑΣΟΚ! Λυπάμαι, αλλά για άλλη μια φορά κάνουν άλλο ένα ιστορικό λάθος». Επίθεση του Γ.Σακκελαρίδη σε Καμίνη, Σπηλιωτόπουλο Κακλαμάνη
Με επίθεση κατά των αντιπάλων του, Γιώργου Καμίνη, Άρη Σπηλιωτόπουλου και Νικήτα Κακλαμάνη, άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δηλώνοντας: «Σημασία λοιπόν για μας, δεν έχει ποιος μπορεί να διοικήσει την πόλη. Σημασία έχει ποιος μπορεί να την αλλάξει».
Για τον νυν δήμαρχο Γ.Καμίνη, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι έχει το θράσος να παρουσιάζεται ως ακομμάτιστη και αυτοδιοικητική επιλογή, ενώ είναι αυτός, όπως επισήμανε, ο οποίος όταν κέρδισε τις εκλογές το 2010 πανηγύριζε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δήλωνε ότι η «νίκη Καμίνη αποτελεί την καλύτερη ένδειξη νομιμοποίησης της δικής του πολιτικής».
Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Καμίνη ότι εφάρμοσε κάθε απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό της χρηματοδότησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, για απολύσεις, διαθεσιμότητες και περικοπές, και ότι σήμερα έχει το θράσος να παινεύεται για την οικονομική εξυγίανση που πέτυχε. Σχολιάζοντας δήλωση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ότι θέλει «μία Αθήνα αναβαθμισμένης αισθητικής», ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι «όταν ψήφιζε ως βουλευτής όλες τις μνημονιακές επιταγές, δεν αναρωτήθηκε τι επιπτώσεις θα έχουν οι επιλογές του στην αισθητική της Αθήνας;»
Για τον Ν. Κακλαμάνη τόνισε ότι παρά την απόρριψή του από τους Αθηναίους δημότες το 2010, έρχεται να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας πιστεύοντας πως είναι ιδιοκτησία του. Υπάρχουν όμως λόγοι, πρόσθεσε, για τους οποίους έχασε ο κ. Κακλαμάνης το 2010, αναφέροντας: Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι επί των ημερών του επιχείρησε να θυσιάσει χώρους πρασίνου για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα; Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι η σπατάλη του δημόσιου χρήματος και η αυθαιρεσία αποτελούσαν το έργο της καθημερινότητάς του;
Αναπτύσσοντας τη δική του πρόταση, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι κινείται σε τέσσερις άξονες: Δημοτική κοινωνική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση με αλληλεγγύη, με άμεση ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου, έτσι ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην νιώσει μόνος του στην κρίση. Ποιότητα ζωής παντού στις γειτονιές και όχι έργα βιτρίνας.
Μια δημοτική αρχή που θα στηρίζει και θα ενισχύει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, την παραγωγική οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα.
Μια δημοτική αρχή που θα αναζητά τον έλεγχο και θα οργανώνει τη συμμετοχή, για μια Αθήνα της δημοκρατίας. Σχόλιο της Αννας Ασημακοπούλου
Σχολιάζοντας, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ασημακοπούλου, δήλωσε:
«Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Αθήνας κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι διαμερισματικός σύμβουλος μόνο των Εξαρχείων.
Εκλεισε και τυπικά η υποψηφιότητα Βουδούρη

Την στιγμή που εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας για την επιλογή και έχοντας ήδη διαμηνύσει ότι αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και σε εσωκομματική σύγκρουση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει την εσωκομματική αντιπολίτευση προ τετελεσμένου, καθώς νωρίτερα την Δευτέρα συναντήθηκε με τον κ. Βουδούρη προκειμένου να πιστοποιήσει ότι το θέμα έχει κλείσει και ότι η συγκεκριμένη επιλογή έχει στρατηγικό χαρακτήρα.
Οπως έγινε γνωστό επισήμως από την Κουμουνδούρου, νωρίτερα την Δευτέρα, ηγετικό κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τον ίδιο τον κ. Αλέξη Τσίπρα, τον γραμματέα του κόμματος κ.  Δ. Βίτσα, τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Π. Σκουρλέτη και τον  συνεργάτη του κ. Τσίπρα κ. Αλ. Φλαμπουράρη  συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του πολιτικού φορέα  «Κοινωνία Πρώτα», υπό τον κ. Βουδούρη και με συμμετοχή των κκ. Θ. Παραστατίδη, Στ. Στυλιανίδη και την κυρία Μαρία Δημητροπούλου  και συμφώνησαν «στην αναγκαιότητα συγκρότησης  ενός πλατιού μετώπου για την ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας, καθώς και στην διεύρυνση της συνεργασίας τους σε πρώτη φάση μέσα από τα κινήματα πολιτών και με προσανατολισμό στα προβλήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες».
Κατόπιν αυτού, το θέμα της υποψηφιότητας Βουδούρη έχει κλείσει τυπικά, όμως αναμένεται ότι οι εσωκομματικές αντιδράσεις θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται, κατ’ αρχάς σε τοπικό επίπεδο, αλλά και με ζητούμενο την στάση που θα τηρήσει η Αριστερή Πλατφόρμα στην πορεία προς τις εκλογές.