Διευκρινίσεις Βούλτεψη περί πιστωτικού γεγονότος

Διευκρινίσεις για τα όσα είπε το πρωί σε εκπομπή του Mega σχετικά με τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η Σοφία Βούλτεψη υπογράμμισε ότι ουδέποτε υιοθέτησε τα περί πιστωτικού γεγονότος, καθώς η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη χώρα.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Στη διάρκεια της πρωινής εκπομπής του Mega, μεταξύ άλλων στα οποία αναφέρθηκα όσον αφορά στα μηνύματα και δημοσιεύματα από το εξωτερικό, έκανα αναφορά και στην έκθεση του διεθνούς οίκου Moody’s περί «αρνητικού πιστωτικού γεγονότος», καθώς και στις υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους χωρών όπως η Γαλλία και η Φινλανδία. Είναι προφανές ότι ουδέποτε υιοθέτησα κάτι τέτοιο, καθώς η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη χώρα από κάθε κίνδυνο.

» Ωστόσο, είναι απορίας άξιο πώς μια αναφορά σε ένα γεγονός, μπορεί τελικά να διαστρεβλώνεται και να εμφανίζεται ως ‘δήλωση’, κάτι το οποίο δεν συνέβη.

» Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν πως οι αναφορές των διεθνών οίκων είναι περισσότερο επικίνδυνες από δηλώσεις για μονομερή διαγραφή του χρέους, μη καταβολή των τοκοχρεολυσίων και ‘σκληρές διαπραγματεύσεις’ από ‘σκληρά καρύδια΄υπό τους ήχους νταουλιών, ζουρνάδων και λυρών.

» Κατά τα λοιπά, στην εκπομπή ακούστηκαν πολύ σημαντικότερα θέματα, τα οποία και θα αποστείλω.

» Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι επιστρέφεται στον κ. Τσίπρα η προειδοποίησή του ότι θα αναζητηθούν ‘ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές’, καθώς η αμφισβήτηση της θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ αποτελεί αιτία πολέμου και επομένως, αν συμβεί αυτό, οι ευθύνες θα αναζητηθούν από τον κ. Τσίπρα.»

Στη διάρκεια της παρέμβασής της στην πρωινή εκπομπή και επιχειρώντας να εξηγήσει την στάση των αγορών, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Ακούνε ότι εμείς είμαστε σκληρά καρύδια, ότι εμείς θα πάμε για μια διαπραγμάτευση στη διάρκεια της οποίας θα παγώσουμε ή θα θάψουμε το χρέος και δεν θα πληρώνουμε τοκοχρεολύσια, ακούνε ότι θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν εταίροι και αγορές».

Αναφερόμενη μάλιστα στην προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα περί απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση για τις πράξεις της, η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι η κυβέρνηση του την επιστρέφει και πρόσθεσε:

«Εάν κινδυνεύσει η θέση της χώρας στην ΕΕ, αυτό αποτελεί casus belli, αιτία πολέμου, αυτά όλα τα οποία ακούγονται οδηγούν σε αυτό, σε διακινδύνευση της χώρας όσον αφορά στη θέση της στην ΕΕ.»

Συμπλήρωσε ακόμη πως: «Επειδή άκουσα τον κ. Τσίπρα ότι θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες και όχι μόνο πολιτικές. Η προειδοποίηση επιστρέφεται, θα αποδοθούν πράγματι ευθύνες όχι μόνο πολιτικές και θα διαλέξει εκείνος το όργανο υπό τους ήχους του οποίου θα του αποδοθούν αυτές οι ευθύνες. Σε περίπτωση που κινδυνεύσει η θέση της χώρας στην ΕΕ, πράγμα το οποίο θα αποτελεί εθνική καταστροφή γιατί η ΕΕ μας προφυλάσσει από πολλά αν δούμε και τον περίγυρο τότε του επιστρέφεται η προειδοποίηση».