Διεύρυνση των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

 

Ως το τέλος Ιουνίου, θα έχουν δοθεί και τα 525 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι εάν διαπιστωθεί ότι με τα υφιστάμενα κριτήρια, δεν απορροφάται το σύνολο του ποσού, τότε τα κριτήρια αυτά θα τροποποιηθούν αναλόγως.

Στο μεταξύ, κάποιες αιτήσεις οι οποίες παρουσίαζαν προβλήματα και είχαν απορριφθεί, θα επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο της συνάντησης που θα υπάρξει με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στο τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να εγκριθούν και αυτές, αν είναι δυνατόν.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης, πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συζητήσει με τους δανειστές για το θέμα της μείωσης των φόρων.

«Η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχίζεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι με πολύ κόπο, με μεγάλη προσπάθεια, με τεράστιες θυσίες, επιτυγχάνονται. Σήμερα, μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια, η χώρα βρίσκεται σε θέση με σαφώς καλύτερες προσδοκίες. Βέβαια, από την κρίση δεν έχουμε βγει. Όμως, βγαίνουμε» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014, τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν απόκλιση 204 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε μήνα, η απόκλιση αυτή μειώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Απριλίου ανήλθαν σε 12,78 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 12,98 δισ. ευρώ στο Μνημόνιο.

Απόκλιση 620 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στα έσοδα προ επιστροφών φόρων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 14,75 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 15,5 δισ. ευρώ.

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,05 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 306 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 2,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 16,1 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 17,282 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του στόχου όσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα 13,2 δισ. ευρώ, περίπου 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και περίπου 800 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια, μετά το 2015, και άρα να χαλαρώσει ανάλογα η λιτότητα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους, που θα γίνει με την τρόικα. Οπως είπε, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, το μακροοικονομικό σενάριο, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η ανάπτυξη και οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Δεν θα μπορούσα να αποκλείσω οτιδήποτε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, είπε ότι συνολικά, θα δοθούν 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου. Από αυτά, το ένα δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμα μεταγενέστερα του 2011, τα οποία θα αρχίσουν να δίνονται από τον Μάιο.