Διπλή σεισμική δόνηση βόρεια της Χαλκίδας

Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή 76 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας σημειώθηκε στις 01:06, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

H πρώτη δόνηση έγινε στη 01:05, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, στη 01:09, σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας. Ακολούθησαν τέσσερις δονήσεις μεγέθους άνω των 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική, στη Βοιωτία και τη Θεσσαλία. Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.Σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα στο Twitter, ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης. Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στο Mega, τονίζοντας ότι το ιστορικό του ρήγματος της Αταλάντης οδηγεί στην εκτίμηση ότι θεωρητικά είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο ρήγμα στο άμεσο μέλλον με έναν μεγάλο σεισμό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ενώ και το Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδος ενημέρωσε πως και αυτό δεν έχει αναφορές για ζημιές.