ΕΚΤ: Παροχή ρευστότητας για 15 ημέρες και εκ νέου εξέταση του αιτήματος της ΤτΕ

Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για προσφυγή στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για χρονικό διάστημα 15 ημερών. Εν συνεχεία θα εξεταστεί εκ νέου το ελληνικό αίτημα για να επιμηκυνθεί χρονικά το πρόγραμμα.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη Φανκφούτρτη η ΕΚΤ έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα ενώ το ποσό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζητούσε σε πρώτη φάση πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους έως 10 δισ. ευρώ, με την προοπτική να μπορεί να φτάσει τα 40 δισ. ευρώ, με σκοπό να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ρευστότητα αλλά και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.

Η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει με έως και 15 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως Alpha Bank και Eurobank ζήτησαν προληπτικά να ανοίξει γραμμή πίστωσης μέσω του ELA, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει η πρόσβαση στο μηχανισμό να αφορά το σύνολο των συστημικών τραπεζών.

Το σχετικό αίτημα υποστήριξε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.