ΕΣΕΕ: Αν υπάρχει μία Κυριακή που όλοι οι έμποροι θέλουμε τα καταστήματα ανοικτά είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου

«Εάν υπάρχει μία Κυριακή που δεν είναι σημείο αμφισβήτησης με το υπουργείο Ανάπτυξης και αντιπαράθεσης μεταξύ εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου» δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

«Εάν υπάρχει μία Κυριακή που θα έπρεπε να είναι η μία και η πρώτη των 7 θεσμοθετημένων είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου που παραδοσιακά ίσχυε από το 1966 μέχρι πέρυσι που έκαναν τη λειτουργία της αγοράς, μαντάρα […] Αν υπάρχει μία Κυριακή που όλοι οι έμποροι θέλουμε όλα τα καταστήματα ανοικτά σε μια εορταστική αγορά είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο σε περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Ξάνθη και η Μεσσηνία, καθώς το αργότερο μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βολή τροποποίηση του σχετικού νόμου, η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Κορκίδης υπενθύμισε ότι αίτημα για τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του έτους είχε υποβληθεί και πέρυσι από την ΕΣΕΕ, όμως τελικά δεν ικανοποιήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την αλλαγή στη νομοθεσία.

Ο νόμος 4177/2013 επιτρέπει τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο, μεταξύ των οποίων και τις δύο Κυριακές που προηγούνται των Χριστουγέννων. Φέτος, η πρώτη Κυριακή είναι 14 Δεκεμβρίου και η δεύτερη στις 21 Δεκεμβρίου.

Από την πρώτη στιγμή της θεσμοθέτησης του νόμου 4177/2013, η ΕΣΕΕ είχε επισημάνει πως αντί των δύο Κυριακών προ των Χριστουγέννων τα καταστήματα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, όταν πλέον θα είχε καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα.

Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο επικαιροποιεί το Βασιλικό Διάταγμα 748/1966, το οποίο προέβλεπε ότι τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά την τελευταία Κυριακή του έτους.