Εγκαίνια για το νέο δημαρχείο Κορυδαλλού

Eγκαινιάζεται την Παρασκευή στις 19.00 το νέο Δημαρχείο Κορυδαλλού το οποίο θα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη 240 και Νικηφορίδη, δίπλα από τις εγκαταστάσεις των φυλακών και κατασκευάστηκε σε έκταση όπου προπολεμικά βρισκόταν το «Άσυλο αλητοπαίδων» και μεταπολεμικά το Αναμορφωτήριο Ανηλίκων.
Το αίτημα της παραχώρησης της συγκεκριμένης έκτασης στον δήμο τέθηκε για πρώτη φορά το 1979, ενώ το τελευταίο κτίριο του παλιού Ασύλου κατεδαφίστηκε το 2009.
Στο νέο διώροφο δημαρχείο, συνολικής έκτασης 4.000 τ.μ., λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Στο ισόγειο λειτουργούν το ληξιαρχείο, το δημοτολόγιο, η υπηρεσία Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Παιδείας. Επίσης, βρίσκεται η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, η οποία έχει δυνατότητα να φιλοξενεί ειδικές ημερίδες και εκδηλώσεις, καθώς και το ΚΕΠ.
Στο υπόγειο, χωρητικότητας 1.000 τ.μ., λειτουργεί υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, το αρχείο του δήμου και αποθήκες, ενώ λειτουργεί και αίθουσα γυμναστηρίου για τον Οργανισμό Άθλησης και Πολιτισμού.
Ο δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου στο οποίο θα εξυπηρετούνται δεκάδες άτομα καθημερινά από έναν πληθυσμό συνολικά 67.000 κατοίκων, σε δηλώσεις του τονίζει ότι το νέο Δημαρχείο δεν κόστισε στους δημότες και στο δημοτικό ταμείο ούτε ένα ευρώ και το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά το ένα τρίτο από το πρόγραμμα «Θησέας» και κατά το υπόλοιπο από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων.
Έπιπλα από τις εφορίες και το ΙΚΑ
Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ούτε καν για την επίπλωση των γραφείων δεν υπήρξε το παραμικρό κόστος για τον δήμο, καθώς όλα τα έπιπλα εξασφαλίστηκαν από κτίρια των εφοριών και του ΙΚΑ, που συγχωνεύθηκαν.
«Αμφιβάλλω εάν με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα θα έδινε κανείς σημασία για την αποπεράτωση του συγκεκριμένου κτιρίου τα επόμενα δέκα χρόνια» αναφέρει. Ο δήμαρχος Κορυδαλλού τονίζει, επίσης, ότι από την 1η Οκτωβρίου ο δήμος ξενοίκιασε τα 17 κτίρια στα οποία στεγάζονταν οι υπηρεσίες του, εξοικονομώντας συνολικά περισσότερα από 300.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό το οποίο θα διαθέσει στις κοινωνικές υπηρεσίες για τις μεγάλες ανάγκες της πόλης.
Ο κ. Κασιμάτης αναφέρθηκε στη σημασία της επέκτασης του μετρό προς Κορυδαλλό και Πειραιά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτεία έχει αποδείξει ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά δεν ήταν στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων από το 1946 και μετά. Είναι αδιανόητο στο πρώτο λιμάνι της χώρας να κατασκευάζεται ο τελευταίος σταθμός του μετρό στην Αττική».
Για τις φυλακές
Για το θέμα της απομάκρυνσης των φυλακών είπε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συμφωνηθεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος να προχωρήσει το ειδικό χωροταξικό, προκειμένου να προσδιοριστεί πού θα πάνε οι φυλακές και πρόσθεσε πως από την ημέρα που θα γίνει αυτό, χρειάζονται έξι χρόνια περίπου για την απομάκρυνσή τους.
Ο δήμαρχος Κορυδαλλού χαρακτηρίζει επίσης «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ενώ από το 2008 είχε παραχωρηθεί η έκταση των 10 στρεμμάτων μετά την απομάκρυνση τμήματος των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και έχει δημοπρατηθεί η κατεδάφιση των δύο πτερύγων, για 19.000 ευρώ έχει καθυστερήσει η κατεδάφιση της δεύτερης πτέρυγας.
«Οι φυλακές έχουν κοστίσει στην πόλη φόβο, καθώς βρίσκονται δίπλα σε 17 σχολικά συγκροτήματα και παιδικούς σταθμούς» ενώ «ο δήμος για τα εξήντα χρόνια που βρίσκονται στην πόλη δεν έχει πάρει ούτε ένα ανταποδοτικό τέλος, όταν μόνο η αποκομιδή των σκουπιδιών στοιχίζει στον δήμο 120.000 ευρώ τον χρόνο» δηλώνει ο κ. Κασιμάτης.
Σχετικά με το χρέος του δήμου τονίζει ότι η δημοτική αρχή παρέλαβε ένα χρέος 28 εκατ. ευρώ συνολικά το οποίο σήμερα είναι στα 16 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. οφείλονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υπόλοιπα σε οφειλές που μας δημιούργησαν δικαστικές αποφάσεις για θέματα μισθοδοσίας εργαζομένων.
«Ο Δήμος Κορυδαλλού είναι ο χαμηλότερα χρηματοδοτούμενος δήμος στην Αττική και παρά τη μείωση της χρηματοδότησης δεν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα» αναφέρει ο κ.Κασιμάτης.
Για το θέμα της διαθεσιμότητας στον δήμο δηλώνει ότι από τους 365 συνολικά εργαζόμενους, που αποτελούν το τακτικό προσωπικό, έχει υπάρξει διαθεσιμότητα για 13 σχολικούς φύλακες και έξι δημοτικούς αστυνομικούς. Χαρακτηρίζει μάλιστα «οξύμωρο και τραγικό» το γεγονός ότι ενώ ο δήμος πληρώνει το 75% των αποδοχών τους και την ίδια ώρα χάνει έσοδα από κλήσεις και τραπεζοκαθίσματα, το υπουργείο Οικονομικών αφαιρεί από την επιχορήγηση του δήμου το 25% της μισθοδοσίας των υπαλλήλων κινητικότητας, με το αιτιολογικό ότι το κερδίζει ο Δήμος.

 

Πηγή: tovima.gr