Εξήντα χρόνια Φίλοι της Μουσικής

Εξήντα χρόνια παρουσίας στον χώρο της μουσικής παιδείας και του πολιτισμού γιορτάζει εφέτος ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής: το σωματείο που ιδρύθηκε το 1953 από την λυρική τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Τριάντη , τον ευπατρίδη Λάμπρο Ευταξία και τον εκδότηΧρήστο Δ. Λαμπράκη , επικεφαλής μιας ομάδας φιλόμουσων Αθηναίων με όραμα για την Ελλάδα και τον Πολιτισμό.
Με αφορμή την επέτειο, ο τόμος με τίτλο «Μουσικήν ποίει και εργάζου-Εξήντα χρόνια μουσικής παιδείας και πολιτισμού» ο οποίος μόλις εκδόθηκε από τον Σύλλογο σε κείμεναΜαρίας Καϊρη, αποτυπώνει με άγνωστες, σε πολλούς, λεπτομέρειες τις πολύχρονες προσπάθειες των Φίλων της Μουσικής για την ανέγερση του Μεγάρου, που ήταν και ο πρώτος καταστατικός σκοπός του. Ακολουθεί εικονογραφημένη η πλούσια ιστορία δράσεων του Συλλόγου η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση και λειτουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη”, την δημιουργία της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, την θέσπιση μουσικών υποτροφιών και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία συνεχίζονται ως σήμερα και επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια.
Η έκδοση παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου από τον Πρόεδρο του Δ.Σ του ΣυλλόγουΠάνο Δημαρά, τον Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Αγγελο Δεληβορριά, τον δημοσιογράφο και μέλος του Δ. Σ των Φίλων της Μουσικής Γιάννη Καρτάλη και τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσεων του Συλλόγου για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 το οποίο περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες και ποικίλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους, κορυφαία θέση κατέχει η εορταστική συναυλία  των 60χρονων του Συλλόγου στις 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο κορυφαίος διεθνώς βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκοςερμηνεύει το Κοντσέρτο για βιολί του Μπραμς σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο. Η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση και ο βαρύτονοςΔημήτρης Πλατανιάς θα παρουσιάσουν άριες του λυρικού ρεπερτορίου με την συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο ενώ η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής θα ερμηνεύσει σε όργανα εποχής το έργο του Heinrich Ignaz Biber «Battalia» με τονΜάρκελλο Χρυσικόπουλο στην μουσική διεύθυνση και το τσέμπαλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλλιτέχνες και οι ορχήστρες προσφέρουν αφιλοκερδώς την συμμετοχή τους στην ειδική αυτή συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών σκοπών του Συλλόγου. Εισιτήρια θα διατίθενται από τις 4 Νοεμβρίου.
Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει επίσης την συναυλία “Χριστούγεννα στην Βιέννη με το Johann Strauss Ensemble” (7,8/12), τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στους χώρους της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης, την Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής Camerata Junior κ.α

 

 Πηγή: tovima.gr