Επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό απηύθυνε ο πρωθυπουργός

Επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη νέα τραγωδία με μετανάστες ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Όπως σημείωσε, πρέπει η Μεσόγειος να σταματήσει να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι χώρες του μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Η νέα ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, μας γεμίζει θλίψη και ανησυχία. Κανένας μας δεν μπορεί να μένει απαθής όταν εκατοντάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία.

Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι Ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορείου επικοινωνίας, ανθρωπιάς.

Απευθύνω επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι.

Ένα σχέδιο που πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, προκειμένου να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα αυτού του τραγικού περιστατικού και την υποστήριξή μου στην πρότασή του για άμεση σύγκληση Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, επανήλθα στην πρόταση που είχα υποβάλει για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούμε καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχει άλλο χρόνος για χάσιμο. Η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Από πλευράς Ε.Ε. έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ένωσης, με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και θα λάβει τη σχετική απόφαση κατόπιν διαβουλεύσεων.

Ο ίδιος ο Τούσκ έγραψε στο Twitter ότι είχε επικοινωνία με ηγέτες χωρών της Ε.Ε. και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέσα «αντιμετώπισης της κατάστασης» έπειτα και από το τελευταίο ναυάγιο στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, που ενδέχεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε 700 μετανάστες.

Μετά τις διαβουλεύσεις, ο Τουσκ -όπως είπε ο εκπρόσωπός του- θα αποφασίσει για την πιθανή διεξαγωγή έκτακτης συνόδου.