Επιστρέφει στην Ελλάδα η Αντωνία Ηλία μετά από 10 χρόνια φυγοδικίας

Στην Ελλάδα, ύστερα από 10 χρόνια φυγοδικίας, επιστρέφει η Τόνια Ηλία, η οποία το 2005 κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα. Η πρώην δικαστικός αναχώρησε αεροπορικώς από το Λονδίνο και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Εφετών.
Σε δηλώσεις της λίγο πριν την αναχώρησή της, η Τόνια Ηλία υποστήριξε ότι από τον Μάιο του 2011 έδωσε σκληρό αγώνα στη Βρετανία για να αποδείξει ότι η δίωξή της δεν ήταν δίκαιη. “Τώρα θα πρέπει να κάνω το ίδιο και στην Ελλάδα. Και εκεί θα δώσω τη μάχη για να αποδείξω την αθωότητά μου” ανέφερε. «Δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερα, από τα πέντε, ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος μου έχουν αποσυρθεί», είπε προσθέτοντας πως «και το πέμπτο θα έπρεπε να είχε εκπέσει καθώς όλοι οι συγκατηγορούμενοι μου κρίθηκαν αθώοι από τα ελληνικά δικαστήρια».

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, λίγο πριν τη σύλληψή της, η Τόνια Ηλία διέφυγε στο εξωτερικό καθώς όπως η ίδια υποστήριξε αργότερα «την εποχή εκείνη πίστευε ότι κινδύνευε η ζωή της». Εις βάρος της είχαν εκδοθεί πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα. Τον Μάιο του 2011, συνελήφθη στο Μπράιτον της Αγγλίας όπου δούλευε ως καθηγήτρια Γαλλικών και κυκλοφορούσε ως Γαλλίδα υπήκοος με το όνομα Αντωνία Ζαμίν. Στο βρετανικό δικαστήριο αρχικά αρνήθηκε την πραγματική της ταυτότητα. Όταν οι ισχυρισμοί της κατέπεσαν φυλακίστηκε για 19 μήνες στις φυλακές του Χόλουγουεϊ.
Από την αποφυλάκιση της και μετά, τον Δεκέμβριο του 2012, διέμενε σε ένα μικρό δωμάτιο σε διαμέρισμα του βόρειου Λονδίνου κάτω από αυστηρούς περιοριστικούς όρους, φορώντας παράλληλα το “βραχιολάκι”. Όλο αυτό το διάστημα προσπάθησε να αποτρέψει την έκδοσή της στην Ελλάδα με κάθε ένδικο μέσο. Έφτασε στο σημείο να ζητήσει ακόμη και πολιτικό άσυλο,το οποίο όμως τελικά απορρίφθηκε από τις βρετανικές αρχές.