Ευ. Βενιζέλος: κανένα ελληνικό σπίτι χωρίς ρεύμα

Ως «απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, την ενεργειακή φτώχεια, μετά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε παράλληλα τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρχει«κανένα ελληνικό σπίτι δίχως ρεύμα».

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η συνεργασία με τον κ. Μανιάτη αποσκοπούσε στην γρηγορότερη προώθηση της εφαρμογής των κυβερνητικών αποφάσεων ώστε κανένα νοικοκυριό να μην μείνει χωρίς ρεύμα.

«Στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και η απόφασή μας είναι να ληφθούν μία σειρά από ριζικά μέτρα που θέλω να σας τα ξαναπώ σήμερα, γιατί όλοι όσοι θα ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο, πέραν των όσων είναι ήδη εντεταγμένοι, θα έχουν την καλύτερη δυνατή μεταχείριση από τη ΔΕΗ ώστε ποτέ να μην υπάρχει διακοπή ρεύματος στην πραγματικότητα για αυτούς.Υπάρχουν επίσης οι άνθρωποι “εκτός των τειχών”. Αυτοί που δεν έχουν πάει ούτε στο κοινωνικό τιμολόγιο αλλά είναι γραμμένοι στους καταλόγους κοινωνικής αλληλεγγύης των δήμων και των ενοριών. Όσοι λοιπόν είναι γραμμένοι στους καταλόγους αυτούς την 1η Νοεμβρίου του 2013 επίσης θα έχουν τα ίδια ευεργετήματα. Πρακτικά σημαίνει ότι σε χιλιάδες οικογένειες, μπορεί αυτές να είναι 500.000 οικογένειες και παραπάνω, δεν θα διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις κοινωνικές δομές, για τις οποίες έκανε λόγο νωρίτερα ο ίδιος ο κ. Μανιάτης μιλώντας στο Mega.

«Υπάρχουν επίσης οι κοινωνικές δομές» προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος. «Υπάρχουν οι ενορίες που προσφέρουν συσσίτια, υπάρχουν οι δομές του υπουργείου Πρόνοιας. Υπάρχουν οι δομές των δήμων που είναι μέσα στην καθημερινή μάχη για την παροχή βοήθειας και αλληλεγγύης. Αυτές λοιπόν όλες οι δομές που καταναλώνουν ρεύμα, θα πληρώνουν ένα πολύ μικρό μέρος. Η έκπτωση που θα τους παρέχεται θα φτάνει μέχρι και το 70%. Αυτό το πακέτο της κοινωνικής παρέμβασης είναι πολύ ουσιαστικό».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση.

«Η αιθαλομίχλη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους πάντες. Δεν είναι δυνατόν να τροφοδοτούμε το φαινόμενο αυτό, τις ημέρες μάλιστα που υπάρχει κρίση. Άρα υπάρχει ένα κίνητρο που προσφέρει τώρα η ΔΕΗ με την παρέμβαση της κυβέρνησης, τις μέρες της αιθαλομίχλης, για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες του φαινομένου, θα αφαιρείται οποιαδήποτε κατανάλωση ρεύματος από το λογαριασμό των νοικοκυριών που είναι εντεταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο. Άρα έχουμε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση και κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ώστε να καταπολεμηθεί στην Ελλάδα η ενεργειακή φτώχεια. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.