Η ΕΠΑ ζητά αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου

 

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, φέτος, περισσότερα από τέσσερα στα δέκα (44%) νοικοκυριά κι ένα στα τρία νοικοκυριά (33%), πέρυσι, βρίσκονται σε διαμερίσματα με κλειστές τις κεντρικές θερμάνσεις πετρελαίου, λόγω του ακριβού πετρελαίου. Αν και υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουν αυτόνομη σύνδεση με το φυσικό αέριο, εντούτοις η νομική απαίτηση που υπάρχει και προβλέπει πως χρειάζεται να συμφωνήσει η πλειοψηφία (50% συν ένας) των ιδιοκτητών, αποτελεί εμπόδιο ώστε χιλιάδες καταναλωτές να απολαύσουν την, κατά 44% φθηνότερη, σε σχέση με το πετρέλαιο, θέρμανση.

Η ΕΠΑ Αττικής επικεντρώνει την επιχειρηματική της πολιτική στην προσέλκυση πελατών από τα περίπου 600.000 νοικοκυριά, που, ενώ βρίσκονται σε δίκτυο παροχής φυσικού αερίου, εντούτοις δεν προχωρούν στη σύνδεση με αυτό. Ετσι χρηματοδοτεί με 1.200 ευρώ το κόστος εγκατάστασης αυτόνομης θέρμανσης. Επίσης, τα τέλη σύνδεσης από 400 ευρώ, που είναι για μία πολυκατοικία με περισσότερα από πέντε διαμερίσματα, η ΕΠΑ Αττικής τα μειώνει στα 100 ευρώ. Οι επενδύσεις που κάνει η εταιρεία, γι’ αυτά τα κίνητρα, ανέρχονται στα 7 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας είπε ακόμη ότι ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ την κατάρτιση χρηματοδοτικού προγράμματος από το ΕΣΠΑ, για τη διασύνδεση των νοικοκυριών με το φυσικό αέριο. Κίνητρα τα οποία θα είναι αντίστοιχα με εκείνα του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».