Η Λούκα Κατσέλη στο BBC: Μια ρήξη θα ηταν παράλογη πράξη

Την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών της χώρας, εξέφρασε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-3,83% Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα κηρυχθεί αφερέγγυα, θα υπάρξουν συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα, όμως νομίζω πως η κοινή λογική θα επικρατήσει και πως θα βρεθεί μία συμφωνία», δήλωσε η κ. Κατσέλη.

«Δεν μπορώ να φανταστώ (ότι θα υπάρξει) στάση πληρωμών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Πιστεύω πως οι συνέπειες για την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ σοβαρές», πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

«Αν οι αγορές αντιλαμβάνονταν ότι η απόφαση να ενταχθεί μία χώρα στην Ευρωζώνη δεν είναι αμετάκλητη και πως, για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να την ακυρωθεί και μία κυβέρνηση να κηρυχθεί αφερέγγυα, τότε θα υπήρχαν κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του επόμενου μέλους της Ευρωζώνης σε θέση αδυναμίας ή εναντίον του ευρώ», εκτίμησε.

«Θα ήταν τρελό να εισέλθουμε, για μία διαφορά δύο ή τριών δισεκατομμυρίων, σε αυτά τα ταραγμένα νερά και να πάρουμε τέτοια ρίσκα για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα», επέμεινε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

”Μια ρήξη θα ήταν παράλογη πράξη εφόσον  έχει υπάρξει ουσιαστική  σύγκλιση ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 και 2016 και οι διαφορές εστιάζονται στην επιλογή μέτρων που δεν ξεπερνούν τα 2-3 δις ”.

Η κα Κατσέλη  επισήμανε οτι η πολυφωνία που χαρακτηρίζει τους Ευρωπαικούς θεσμούς και τα πολλά επίπεδα διαπραγματεύσεων χωρίς ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων και διακυβέρνησης δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην εκβαση των διαπραγματεύσεων . Τέλος, αναφερόμενη  στις εκροές καταθέσεων  που έγιναν την τελευταία εβδομάδα απο τις Ελληνικές Τράπεζες , τόνισε ότι η ρευστότητα των Τραπεζών  καλύφθηκε πλήρως από την ΕΚΤ μέσω ΕLA.