Η αντιπρόταση που κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ

Αντιπρόταση κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με ένα συνοπτικό 5σέλιδο κείμενο στο οποίο, όπως επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνονται οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί ώστε να κλειδώσει η συμφωνία. Ωστόσο, η Αθήνα απέρριψε τις προτάσεις των θεσμών, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για εξαιρετικά σκληρή πρόταση και βαρβαρότητα.

Το κείμενο διέρρευσε στην Wall Street Journal και σε αυτό φαίνονται τα σημεία που αποτελούν ελληνικές προτάσεις και οι δανειστές τα έχουν διαγράψει με κόκκινο χρώμα.

Οι θέσεις των θεσμών παρουσιάστηκαν στην ελληνική αντιπροσωπεία και απορρίφθηκαν, καθώς ουσιαστικά διατηρούν τη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

Στο συνταξιοδοτικό η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στην αντιπρόταση τους οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.

Ακόμη, οι θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην άντληση πρόσθετων εσόδων 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα.

Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων όπου η Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το lefr.gr, οι εταίροι ζητούν:

Στα δημοσιονομικά

– Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην μεταφορά του κλάδου της εστίασης στο 23%

– 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

– Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

– Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)

– Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

– Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

– Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

– Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Στις συντάξεις

– Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

– Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

– Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

– Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

– Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

– Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

– Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

– Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

– Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

Η πρόταση από τους θεσμούς που εστάλη στις 5 το πρωί είναι εξαιρετικά σκληρή, είναι μια βαρβαρότητα, ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Οι δανειστές, σημείωναν οι ίδιοι, ζητούν κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο Δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ ενώ δεν αναφέρουν τίποτε για τα εργασιακά. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζητούν αύξηση στις εισφορές για τους εργαζόμενους και μείωση των εισφορών για τους εργοδότες.

Ζητούν ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και μείωση της έκτακτης εισφοράς των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Επίσης ζητούν η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στις επιχειρήσεις να γίνει στο 28% και όχι στο 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Εμείς θέτουμε στο τραπέζι των συνομιλιών το Θέμα του χρέους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές αλλά η απάντηση είναι πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά.