Διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση

«Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους» ανακοίνωσε το Μαξίμου.

Με τη νέα αυτή πρόταση -που αφήνει εκτός το ΔΝΤ- αποδεικνύει ότι παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ από το πρωί επιμένουν οι πληροφορίες για νέα κινητικότητα με νέο γύρο συνομιλιών Αθήνας και Βρυξελλών και τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ζ.Γιούνκερ, Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ, και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μ.Σουλτς.

«Η κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ, και αυτό θα είναι και το μήνυμα του ‘όχι’ στο δημοψήφισμα», προστίθεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου, που επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.

Μια θέση πάντως που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες αμφισβητούν δηλώνοντας με όλους τους τρόπους ότι η επικράτηση του όχι στο δημοψήφισμα δυσχεραίνει κατά πολύ τις διαπραγματεύσεις εάν δεν τις σταματά.

Η νέα πρόταση δε της Αθήνας που ουσιαστικά ζητά σύναψη συμφωνίας για νέο πρόγραμμα μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς το ΔΝΤ, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη θέση του Βερολίνου και των χωρών-δορυφόρων του, ότι θεωρούν αδιανόητη μια συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.»

» Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.»

» Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».