Η κυβέρνηση αναζητά επενδυτές για να στηρίξει την οικονομία

Το κάλεσμα για επενδύσεις με… επανεκκίνηση της οικονομίας από τη θάλασσα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ήταν άλλη μία προσπάθεια για να προσελκύσει επενδυτές.  Ο ίδιος το τελευταίο διάστημα πυκνώνει τις επαφές του με οικονομικούς παράγοντες, εντός και εκτός Ελλάδος, για να ενισχύσει το στρατηγικό σχέδιό του για αύξηση των επενδύσεων, ενώ στηρίζει πολλά για να γίνει η χώρα μας επενδυτικός προορισμός στην καινούργια νομοθεσία που έχει στόχο να αυξήσει την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων. Ο Πρωθυπουργός απευθύνει κάλεσμα προς κάθε κατεύθυνση για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία με επενδύσεις, ενώ προγραμματίζει και μια σειρά συναντήσεις υψηλού επιπέδου που θα σηματοδοτήσουν ότι έχει την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών. Οι επαφές του το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα αποτελούν συνέχεια των όσων συζήτησε και προ ημερών με τον ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fairfax Financial Holdings Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι η επένδυσή τους είναι μακροπρόθεσμη.

«Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα “επιστρέψει” και νέο χρήμα θα επενδυθεί στην αγορά»
είπε ο Γουάτσα και αυτό αποτελεί ένα δυνατό «όπλο» στην προσπάθεια του κ. Σαμαρά, ο οποίος στις αρχές Ιουλίου θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον. Στο πλαίσιο των επαφών του εντάσσεται και η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τη δισεκατομμυριούχο υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Πένι Πρίτζκερ μόλις την περασμένη Παρασκευή, όπου συζήτησαν θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την τεχνολογία.
Ο Πρωθυπουργός με ικανοποίηση πληροφορήθηκε ότι και η Coca-Cola Τρία Εψιλον προχωρεί τους επόμενους μήνες στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην ελληνική αγορά, ύψους 11 εκατ. ευρώ, στις μονάδες της εταιρείας στο Σχηματάρι και στο Αίγιο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί και με αρκετούς επικεφαλής σημαντικών private equity funds.
Η προσοχή όμως του Πρωθυπουργού στρέφεται στις τρεις σημαντικές επισκέψεις που θα γίνουν στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο. Την αρχή θα κάνει ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ, που θα μείνει στην ελληνική πρωτεύουσα το διήμερο 15-17 Ιουνίου και έχει στην ατζέντα του να συζητήσει θέματα που αφορούν την κατασκευή του αγωγού TAP και την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ από τη Socar.
Ακρως ενδιαφέρουσα είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ που θα βρίσκεται στην Αθήνα το διάστημα 17-19 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κινέζος ηγέτης θα υπογράψει τον «φιλικό διακανονισμό» μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι θα ανακοινώσει πως η κινεζική πλευρά θα επενδύσει ένα πολύ μεγάλο ποσό στον Πειραιά για να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις και να διπλασιαστούν τα φορτία που διακινούνται.
Επίσης στην Αθήνα θα φθάσει και ο σεΐχης του Κουβέιτ Σαμπάχ Καλίντ αλ Χαμάντ αλ Σαμπάχ που θα συνοδεύεται από ιδιώτες επιχειρηματίες και επικεφαλής κρατικών φορέων, μεταξύ των οποίων και του οργανισμού επενδύσεων της χώρας (Kuwait Investment Authority).  Πριν ακριβώς από έναν μήνα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρίγκιπα της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρο της Kingdom Holding Company Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, όπου εξέτασαν προοπτικές για επένδυση στη χώρα.