Η κυπριακή Βουλή ερευνά διαγραφές δανείων και μισθούς των golden boys

Αρχισε στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής η συζήτηση για τους θεσμούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση.Πρώτο θέμα ήταν η διερεύνηση των δανείων που δόθηκαν σε ξένα νομίσματα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δανειοληπτών για τους συναλλαγματικούς κινδύνους. Επίσης εξετάζονται τα δάνεια που δόθηκαν σε ανώτατα τραπεζικά στελέχη με χαριστικά επιτόκια , τα προνομιακά δάνεια και πώς αυτά διακυμάνθηκαν, καθώς και η επέκταση του δικτύου υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Εξετάζονται επίσης οι υψηλοί μισθοί και τα μπόνους στα golden boys και η προνομιακή διαγραφή δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οργανώσεις και εταιρείες συνδεδεμένες με κόμματα και σε πολιτικά πρόσωπα.
Θέμα προς συζήτηση στην κυπριακή κυβέρνηση έγιναν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόϊ ότι η τραπεζική ένωση στην ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει την σωτηρία της Κύπρου. Σύμφωνα με τους Financial Times ο ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα πως εάν υπήρχε ένωση τραπεζών στην Ευρώπη, αυτό που συνέβη στην Κύπρο δεν θα είχε συμβεί ποτέ.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό στη Λευκωσία ότι ενισχύθηκε η φρουρά του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, μετά τα τελευταία γεγονότα και τις απειλές για τη ζωή του που δέχθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος.Εως τέλος της εβδομάδας ανακοινώνονται και ανακατατάξεις στις μυστικές υπηρεσίες και προβλέπεται να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), ενώ διορίστηκε και ο νέος διοικητής της ο αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς.