Η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε η Αθήνα στο Brussels Group

Τη νέα λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση και απέστειλε την Τετάρτη στο Brussels Group αποκάλυψαν οι Financial Times. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εφαρμογή των μέτρων θα αποφέρει εφέτος, σύμφωνα με τους FT, έσοδα έως 6 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στη λίστα, το βασικό σενάριο της κυβέρνησης χωρίς μέτρα-παρεμβάσεις είναι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως αν εφαρμοστεί η λίστα των προτάσεών του το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει από 3,1 έως 3,9% δηλαδή πάνω από το μνημονικό στόχο (3% του ΑΕΠ).

Το σύνολο των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις (1,5 – 1,6 δισ. ευρώ) σε ένα ποσό από 4,7 δισ. ευρώ ως 6,7 δισ. ευρώ ανάλογα με την εκτίμηση.

Όσον αφορά το ΑΕΠ, προβλέπεται στο 1,4% φέτος και το 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.

Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά έστειλε την Τετάρτη στους εκπροσώπους των θεσμών κείμενο 26 σελίδων «στο οποίο τεκμηριώνονται περαιτέρω οι ελληνικές θέσεις».

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση έχουν οροφή τα 3,7 δισ. ευρώ, η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό «δεν είναι απόλυτο» και θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε μεγαλύτερο ύψος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η ελληνική πλευρά κατέθεσε μία νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, έκτασης 26 σελίδων, «εκτιμώντας ότι τα μέτρα μπορούν να ανέλθουν σε 6 δισ. ευρώ αυτό το χρόνο».

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 875 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους των υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από ένα νέο σύστημα λαχειοφόρου αγοράς που θα παρακινεί τους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις.

Ο κατάλογος των μέτρων για τα πρόσθετα έσοδα περιλαμβάνει:

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ)
Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών ποτών (250 έως 400 εκατ. ευρώ)
Την ενίσχυση της νομοθεσίας για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές (40-60 εκατ. ευρώ)
Καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων (270- 600 εκατ. ευρώ)
Καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ (350 – 420 εκατ. ευρώ)
Βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (225 – 235 εκατ. ευρώ)
Τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων (300 – 400 εκατ. ευρώ)
Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (414 – 450 εκατ. ευρώ)
Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50 – 70 εκατ. ευρώ)
Ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες (με έσοδα 20 εκατ. ευρώ)
Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 – 400 εκατ. ευρώ)
Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 – 30 εκατ. ευρώ
Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 – 200 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35-50% για όσους φορολογούμενους δεχθούν την πληρωμή όλου του ποσού χωρίς να προσφύγουν σε δίκη
Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές κτλ.) με έσοδα 50 – 70 εκατ. ευρώ
Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 – 10 εκατ. ευρώ
Αδειοδότηση ιντερνετικού στοιχηματισμού με προβλεπόμενα έσοδα 125 – 175 εκατ. ευρώ

Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα με προβλεπόμενα έσοδα 350 – 380 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπονται νέες δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ – κυρίως λόγω της χορήγησης 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και του μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ.