Ο Βενιζέλος έθεσε το μεγάλο δίλημμα για την Ελιά

Σε μια νυχτερινή σύσκεψη που έγινε με κλειστές πόρτες στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος να κάνει τη μεγάλη στροφή και να σκληρύνει ενόψει ευρωεκλογών τα διλήμματα του ΠαΣοΚ – Ελιάς, θέτοντας ακόμα και  θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.
Σε εκείνη τη συνάντηση, κοντά του βρίσκονταν όλοι οι στενοί συνεργάτες του από το ΠαΣοΚ, εκείνος όμως που επέμεινε πως η ακολουθούμενη γραμμή ήταν πολύ χαλαρή –  και ότι οι αναφορές περί ενίσχυσης του προοδευτικού πόλου στην κυβέρνηση δεν ταρακουνούν το δύσπιστο και ακόμη θυμωμένο εκλογικό σώμα – ήταν ο Πάρις Κουκουλόπουλος. «Πρόεδρε, πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Τα διλήμματα πρέπει να είναι άμεσα και να αφορούν την κυβερνητική σταθερότητα. Εχω δώσει συνέντευξη για την Κυριακή και τα λέω» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Στον αντίποδα, βεβαίως, είχε ήδη εκφραστεί η θέση του εκπροσώπου Τύπου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος είχε πει ότι αθροιστικά τα αποτελέσματα ΝΔ και ΠαΣοΚ θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από του ΣΥΡΙΖΑ για να κρατηθεί το κυβερνητικό σχήμα. «Υπό αυτήν την έννοια, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αθροίσει τα ποσοστά του με τους ΑΝΕΛ» ήταν το επιχείρημα που αντέτεινε η άλλη πλευρά.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αφού ζύγισε όλες τις προτάσεις και με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα που είχε εκείνη την ώρα στην διάθεσή του, επέλεξε τη σκλήρυνση της γραμμής και την προβολή του διλήμματος: στήριξη της Ελιάς ή εκλογές.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Το δίλημμα Βενιζέλου ουσιαστικά απευθύνεται σε τέσσερις κατηγορίες ψηφοφόρων και συγχρόνως στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ: στους χαλαρούς ψηφοφόρους του προοδευτικού Κέντρου οι οποίοι διαρρέουν κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία και Το Ποτάμι. «Πρόκειται για ψηφοφόρους που δεν έχουν σταθμίσει το πολιτικό σκέλος των εκλογών ή προσεγγίζουν τις ευρωεκλογές περισσότερο ως πλάκα και θέλουν να πάνε στο Ποτάμι» αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Το ίδιο δίλημμα έχει στόχο και τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνους που βρίσκονται παραδοσιακά στη δεξιά όχθη, διαφωνούν όμως με τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά και συγχρόνως δεν επιθυμούν να διασαλευτεί η κυβερνητική σταθερότητα και να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες.
Το άλλο target group που στοχεύει η Ελιά είναι οι χαλαροί θυμωμένοι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς που θέλουν να πάνε κόντρα στην κυβέρνηση και στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η τέταρτη κατηγορία την οποία θέλει να συγκινήσει το ΠαΣοΚ είναι οι λεγόμενοι νοικοκυραίοι του παραδοσιακού χώρου, για παράδειγμα, δημόσιοι υπάλληλοι που φοβούνται πολιτική αστάθεια και κατάρρευση της χώρας, επομένως, απώλεια και της εργασίας τους.
Βεβαίως, το δίλημμα του Βαγγέλη Βενιζέλου συνδέεται άμεσα και με την επιθυμία του να αλλάξει την ατζέντα στο κόμμα του την νύχτα της 25ης Μαΐου. Το τελευταίο διάστημα το κλίμα είχε βαρύνει και μετά και τις πρόσφατες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου είχε ενταθεί η φημολογία ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα αμφισβητηθεί ή ότι θα τεθεί άμεσα θέμα αλλαγής ηγεσίας. Την ατμόσφαιρα επιβάρυναν και δηλώσεις στελεχών όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κασσής, που μίλησαν για συνέδριο και προειδοποίησαν ότι όλα τα θέματα θα τεθούν επί τάπητος.
Βάζοντας το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αυτομάτως αλλάζει την ατζέντα και το βράδυ των εκλογών κανείς δεν θα ασχολείται με την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα του αλλά με το εάν ο «μικρός» κυβερνητικός εταίρος θα συνεχίζει να διασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Παρά την απολυτότητα του διλήμματος Βενιζέλου, υπήρξαν πάντως στελέχη του ΠαΣοΚ που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη νέα στρατηγική της ηγεσίας. Ο πρώτος που διαχώρισε τη θέση του ήταν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε ανοιχτά ότι διαφωνεί με αυτήν την επιλογή διότι η ερμηνεία της κάλπης θα πρέπει να γίνει με βάση τα αποτελέσματα όλων των κομμάτων και όχι μόνο του ΠαΣοΚ, χωρίς η Χαριλάου Τρικούπη να έχει προκαθορίσει την αντίδρασή της σε αυτά. Διακριτές αποστάσεις από το περιεχόμενο του διλήμματος πήρε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επί της ουσίας είπε ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας και προσφυγής στις κάλπες καθώς οι ευρωεκλογές δεν συνιστούν εθνικές εκλογές, για τις οποίες έχει αποφασίσει ο ελληνικός λαός.«Σταθεροποίηση στο 6%»
Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι στο δίλημμα έχουν αρχίσει να τσιμπάνε αρκετοί ψηφοφόροι που ή δεν θέλουν εκλογές ή δεν θέλουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει την εξουσία. «Το διαπιστώνουμε στις περιοδείες ότι το κλίμα αλλάζει» λένε στελέχη και υποψήφιοι της Ελιάς, τονίζοντας ότι τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν τουλάχιστον σταθεροποίησή της σε ποσοστά που δεν κατεβαίνουν κάτω από το 6%.

Οι διαφωνούντες
Ο πρώτος που διαχώρισε τη θέση του από τη στρατηγική «ή Ελιά ή εκλογές» ήταν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Διακριτές αποστάσεις κράτησε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.