Η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε το Νοέμβριο

Η αύξηση της δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης ήταν τον Νοέμβριο μικρότερη σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, εκθέτοντας την οικονομία της περιοχής στον κίνδυνο μίας σχεδόν στασιμότητας, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα εξετάσει τις επιλογές της για περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης που παρέχει, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) που καταρτίζει η εταιρεία Markit, ο οποίος αντανακλά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, μειώθηκε στις 51,1 μονάδες από 52,1 μονάδες τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του δείκτη τους τελευταίους 16 μήνες και υποδηλώνει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μόλις 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τη Markit.

Σήμερα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι και θα συζητήσει τις προτάσεις στελεχών της κεντρικής τράπεζας για επιπλέον μέτρα που θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.