Η πρόωρες εκλογές στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις» ανέφερε ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεφ Ράθκι, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, όταν ο κ. Ράθκι ρωτήθηκε κατά πόσο έχει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την αποτυχία του ελληνικού Κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διεξαγωγή εκλογών τον επόμενο μήνα, ανέφερε ότι: «καταλαβαίνουμε πως σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, θα πραγματοποιήσουν (μετά το σημερινό αποτέλεσμα στη Βουλή) γενικές εκλογές μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες. Γι’ αυτό, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις». Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι δεν θα επιθυμούσε να κάνει οποιαδήποτε εικασία σχετικά με την έκβασή τους (των εκλογών).

Το ζήτημα των πρόωρων εκλογών στη χώρα μας απασχολεί και τους πολιτικούς στη Γερμανία με το CDU και το SPD να προειδοποιούν την μελλοντική κυβέρνηση εναντίον μιας ρήξης με την τρόικα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelblatt».

Η ίδια πηγή, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, σημειώνει ότι η Linke και η AfD χαίρονται για τις εξελίξεις στην Αθήνα.
«Ο ελληνικός λαός κρατά την τύχη του στα χέρια του και θα αποφασίσει για την μελλοντική πορεία της χώρας», δηλώνει ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ.

Ο ίδιος τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια από το εξωτερικό και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα … για το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. της CDU Ραλφ Μπρίνκχάους αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, κάνει λόγο για εξέλιξη «απίστευτα ενοχλητική» και προσθέτει: «Η Ελλάδα ήταν σε πολλούς τομείς σε καλό δρόμο. Τώρα θα χάσουμε – ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών – για ακόμη μια φορά, πολύ χρόνο για τα επόμενα βήματα μεταρρυθμίσεων».

Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. της CDU για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε, ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα λέγοντας πως «ο ελληνικός λαός γνωρίζει, ότι δεν μπορεί έτσι απλά να σπας συμβόλαια». Υπογράμμισε δε πως δεν τίθεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενος ενός κουρέματος τους χρέους.

Από το Κόμμα της Αριστεράς, ο Μπερντ Ρίξινγκερ δηλώνει, ότι με τις εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται η κριτική της Linke στην πολιτική λιτότητας της Ε.Ε., ενώ επιρρίπτει ευθύνες στη καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ.
«Οι νέες εκλογές στην Ελλάδα προσφέρουν την ευκαιρία αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής ιδέας αναφέρει και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και την γερμανική κυβέρνηση να μην αναμιχθούν στην λήψη της απόφασης.

Ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και ευρωβουλευτής του κόμματος Μπερντ Λούκε βλέπει επίσης μια ήττα της καγκελαρίου Μέρκελ στην ελληνική προεδρική εκλογή: «Είναι καλό που ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να αποφασίσει απευθείας για το μέλλον του… Η πολυδιαφημισμένη επιτυχία αυτής της πολιτικής δισεκατομμυρίων είναι ένα παραμύθι, διότι η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας».

Σε δήλωσή του στην ίδια εφημερίδα, ο Γερμανός οικονομολόγος Μαρσέλ Φράτσερ μεταξύ άλλων δηλώνει ότι «μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε μεν βραχυπρόθεσμα να δημιουργήσει οικονομική ζημιά, μακροπρόθεσμα όμως θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν επειγόντως απαραίτητο πολιτικό σεισμό και αλλαγές».

Τα ξένα ΜΜΕ για τις εξελιξεις στην Ελλάδα

Στην ανάγκη διαγραφής κρατικού χρέους στη ζώνη του ευρώ αναφέρονται σε δημοσιεύματα τους οι Financial Times και το Bloomberg εξ αφορμής των σηπτικών συνθηκών που επιφέρουν τα προγράμματα λιτότητας στη συνοχή της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των μέτρων, ώστε το πολιτικό δράμα στην Ελλάδα να μην εξελιχθεί σε οικονομική κρίση. Όπως αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα θα έθετε υπό αμφισβήτηση και τα οικονομικά διαπιστευτήρια και άλλων μελών- χωρών της Ευρωζώνης.

«Με την Ελλάδα να παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο κομμάτι από το χρέος των 322 δισ. ευρώ της χώρας», σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει πως αν και το κόστος της διαγραφής χρεών θα βαρύνει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης, ωστόσο είναι «η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα».

Αλλά και οι Financial Times σημειώνουν πως οι υφεσιακές πολιτικές με τις οποίες η ευρωζώνη επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση είναι λανθασμένες, κάτι που όπως υποστηρίζει φαίνεται από την πορεία των περιθωριακών κομμάτων ανά την Ευρώπη, αλλά και τη χθεσινή ψηφοφορία που οδήγησε στην «κατάρρευση» της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος με το οποίο αντιμετωπίζονται τα έθνη σαν κακομαθημένα παιδιά. Ο κόσμος, όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά επίσης στην Ιταλία και τη Γαλλία, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και από τα ιδρυτικά κράτη της ΕΕ, έχει απαυδήσει με τις υπαγορεύσεις», αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους FT η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές είναι η τελευταία απόδειξη ότι απαιτούνται πιο γενναίες πολιτικές αποφάσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης. Στη βάση αυτή σημειώνουν πως το νέο πλαίσιο της ευρωζώνης για την διάσωση των τραπεζών κατέστησε τη διαγραφή κρατικού χρέους ασφαλέστερη.

«Οι Γερμανοί πιστώνονται με ανάπτυξη και απασχόληση, αλλά έφεραν υπο-επένδυση, επισφαλείς θέσεις εργασίας και στασιμότητα μισθών. Εάν το ερώτημα στην Ευρώπη και τις προηγμένες οικονομίες είναι πως θα επιδιώξουν δίκαιη ανάπτυξη σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τότε η Γερμανία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει βρει τη λύση», σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας, προσθέτοντας πως «η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει την ενοποίηση, αλλά μέσα από το αμοιβαίο συμφέρον και όχι λόγω εξαναγκασμού».

Υπό τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα» το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρεται στην αποτυχία της προεδρικής εκλογής. Αναφέρει πως «η ελληνική Βουλή διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές με την οικονομία να είναι ευάλωτη» και επίσης ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «υποχωρεί το μεσημέρι της Δευτέρας κατά 8,5%».

Υπογραμμίζει δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις», προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί «να διαπραγματευτεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας για την Ελλάδα».

Επίσης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να «καταργήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα» και ότι προτίθεται να «ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις».
Ωστόσο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».

Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι «η αποτυχία των Ελλήνων βουλευτών να εκλέξουν νέο Πρόεδρο στην τελευταία σημερινή ψηφοφορία, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο χρειάζεται για να πληρώνει τους λογαριασμούς της».

Υπογραμμίζοντας τη μεταβλητότητα των αγορών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διεύρυνε την πτώση του στο 10,7% μετά την ψηφοφορία, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «που θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρα έχει σταθερό προβάδισμα επί μήνες στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας: «Οι διασπάσεις στους δυνητικούς συμμάχους μετά τις εκλογές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν επίσης περιπλέξει τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση».

«Μία νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την τρόικα των διεθνών δανειστών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την επόμενη διετία» αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.

Με τον τίτλο «Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: Η Ευρώπη τρέμει», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της βελγικής οικονομικής εφημερίδας L’ Echo αναφέρεται στο αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και σημειώνεται ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

«Ο Σταύρος Δήμας, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και υποψήφιος της ελληνικής κυβέρνησης, έχασε οριστικά τη δυνατότητα εκλογής του από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η υποψηφιότητα Δήμα συγκέντρωσε 168 ψήφους, ακριβώς όσες και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε πτώση περισσότερο από το 11% μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ενώ οι αγορές φοβούνται την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε -πριν από τη σημερινή ψηφοφορία- ότι έχει ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση.

Στο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, αναφέρεται, επίσης, ότι το Σάββατο (27 Δεκεμβρίου), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος, κάθε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της». Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει με «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» στη χώρα, μέσω μέτρων που δεν απαιτούν διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η L’ Echo αναφέρει, επίσης, ότι ο οικονομολόγος της Natixis, Jesus Castillo, εκτιμά ότι οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν τη θέση τους στον «ρεαλισμό», εφόσον εκλεγεί, και πως οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε «μονομερείς» ενέργειες για το χρέος.

Η πιθανή αναρρίχηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία παρακολουθείται με επαγρύπνηση, ιδίως στην Ισπανία, όπου το κίνημα Podemos, επίσης μέλος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, σημειώνει σημαντική αύξηση της δημοτικότητάς του κατά το τελευταίο έτος, καταλήγει το δημοσίευμα.