Θεοδωράκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνιέται πλέον από κομματικές παρέες

«Το Ποτάμι είναι η τρίτη δύναμη και θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε δε πως θα είναι «ντροπή για τη Δημοκρατία» να αναδειχθεί τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Εξαπέλυσε, παράλληλα, επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως καταλογίζει «ασάφεια θέσεων» στο Ποτάμι, όταν το ίδιο το κόμμα «δεν γνωρίζει αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή το καλοκαίρι». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν απάντηση στην ερώτηση που θα βρουν κονδύλια για να πληρώσουν ομόλογα, μισθούς και συντάξεις, αν «τα σπάσουν» με τους δανειστές, είπε και πρόσθεσε: «Μουρμουρίζουν μόνο κάτι για καταθέσεις, αλλά οι καταθέσεις δεν είναι για να βγάζουν τους πολιτικούς από τα αδιέξοδα. Κούρεμα και φορολόγηση των καταθέσεων το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει».

Στην ερώτηση αν μετά τις εκλογές το Ποτάμι θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ. απάντησε ούτε το ένα κόμμα, ούτε το άλλο, αλλά θα στηρίξει την Ελλάδα, αν υπάρχει ανάγκη, θα γίνει ο καταλύτης της συνεννόησης. Το Ποτάμι δεν διεκδικεί κυβερνητικές καρέκλες, αλλά επιδιώκει να είναι δυνατό στη Βουλή για να αποτρέψει την κατάληψη κυβερνητικών και κρατικών θέσεων από κομματικούς και να τοποθετηθούν άξιοι και έντιμοι, τόνισε.
TO POTAMI

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνιέται πλέον από κομματικές παρέες. Το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει ούτε την παράταση, ούτε την ανασύσταση ενός νέου κομματικού κράτους. Δεν θα κυβερνήσουμε ούτε με μπαλτάδες, ούτε με Μπαλτάκους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε επίσης τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι για ολόκληρες δεκαετίες που κυβέρνησαν «δεν εφάρμοσαν ούτε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, κρατήθηκαν στην εξουσία με υποσχέσεις και ρουσφέτια» και «άφησαν τη χώρα να πέσει στον γκρεμό».

Για το μεταναστευτικό είπε «όχι στον φόβο» του κ. Σαμαρά και όχι στα «ανοιχτά σύνορα» του κ. Τσίπρα. Ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση με κλειστά σύνορα, ευρωπαϊκό άσυλο για τους πρόσφυγες και δικαιώματα για τους μετανάστες.

Ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε να είναι ισχυρός και όχι «από τα αζήτητα», όπως είπε, και τόνισε πως το Ποτάμι δεν πρόκειται να συμπράξει στον εξευτελισμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Απευθυνόμενος, τέλος, στον Αντώνη Σαμαρά και στον Αλέξη Τσίπρα τους κάλεσε εκ νέου σε ντιμπέιτ και τους κατηγόρησε ότι προτιμούν τους μονολόγους.