Θεοδωράκης: Υπάρχουν επιφυλάξεις αλλά και σημεία συμφωνίας

Ανοιχτός σε συμμετοχή του Ποταμιού σε μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Δευτέρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι βρίσκεται εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και των συγκεκριμένων προτάσεων για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, προκειμένου να καταλήξει στη στάση που θα τηρήσει.

Υπάρχουν επιφυλάξεις, αλλά υπάρχουν και σημεία συμφωνίας, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά από τη συνάντηση μιάμισης ώρας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επικεντρώνουμε περισσότερο στα σημεία συμφωνίας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις του Ποταμιού επί πραγματικών πολιτικών και πραγματικών προτάσεων και υπογράμμισε την ανάγκη να πάει η Ελλάδα ενωμένη στη διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του, τόνισε, πάντως, ότι στόχος της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της χώρας, αλλά όχι η σύγκρουση με την ΕΕ.

Αναλυτικότερα, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό:

«Με ενημέρωσε για όσα παρέλαβε, που ακριβώς “δεν παρέλαβε”. Και του είπα ότι και εγω εκπλήσσομαι με τον τρόπο που του παρεδόθη το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν αρμόζει μάλιστα σε ένα αστικό κόμμα, όπως η ΝΔ να εγκαταλείπει το Μέγαρο Μαξίμου και να μην ενημερώνει τον επόμενο πρωθυπουργό για το τι παραλαμβάνει.

»Με ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε με τους ξένους ηγέτες, για τις προθέσεις του στο άμεσο διάστημα. Διαφωνήσαμε σε πολλά πράγματα. Υπάρχουν και σημεία που συμφωνήσαμε. Και είπαμε ότι πρέπει να είμαστε σε μια συνεχή επαφή γιατί οι στιγμές είναι σημαντικές, είναι κρίσιμες. Το Ποτάμι έχει σκοπό να συμμετέχει με προτάσεις στην επίλυση του αδιεξόδου της χώρας. Δεν είμαστε από αυτούς που λένε ναι σε όλα αλλά δεν λέμε και όχι σε όλα. Θα βλέπουμε κάθε φορά μια πρόταση και θα απαντάμε αν είμαστε θετικοί ή αν δεν είμαστε θετικοί».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής του Ποταμιού στο κυβερνητικό σχήμα, απάντησε: «Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση το Ποτάμι να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. Το ξεκαθάρισα στον Αλέξη Τσίπρα παρότι μου είπε ότι είναι θέμα που θέλει να συζητήσουμε. Δεν θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση γιατί δεν είναι ξεκάθαρο προς τα πού θέλει να την πάει. Επίσης, δόθηκε ένα αρνητικό πρόσημο με τη συμμετοχή ανθρώπων που εκφράζουν λαϊκίστικες και ακροδεξιές απόψεις».

Για το ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Αν θα ψηφίσουμε την κυβέρνηση ή όχι, θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα κάνει εκείνη την ημέρα η κυβέρνηση. Αυτή είναι η απόφαση του Ποταμιού: Θέλει να βλέπει πρώτα τις προτάσεις και μετά να αποφασίζει. Πάντως, του εξήγησα ότι τα πρώτα σημάδια συγκρότησης της κυβέρνησης είναι για μας αρνητικά. Δηλαδή, η συμμετοχή στην κυβέρνηση ανθρώπων που έχουν λαϊκιστικές απόψεις, ακροδεξιές απόψεις και σε πολλά σημεία αντιευρωπαϊκές απόψεις δεν μας προϊδεάζουν για κάτι θετικό».

Σχετικά με το θέμα της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Είπαμε ότι αυτή την κουβέντα μπορούμε να την ξανακάνουμε με την Αλέξη Τσίπρα. Κάναμε μια πρώτη κουβέντα και είπαμε ότι θα είναι καλό να την ξανακάνουμε. Εχουμε μερικές μέρες και μετά μπορούμε να αποφασίσουμε».

Ειδικότερα ερωτηθείς για το ενδεχόμενο στήριξης κεντροδεξιάς υποψηφιότητας απάντησε: «Σημασία δεν έχει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως τον ορίζετε εσείς, είναι κεντροδεξιός ή κεντροαριστερός, σημασία έχει να είναι μια προσωπικότητα στην οποία ο Έλληνας να νιώθει ότι μπορεί να ακουμπήσει πάνω του και κυρίως να έχει απήχηση στην Ευρώπη. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει καλή σχέση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, να μπορεί να συνομιλήσει μαζί τους και να στηρίξει την Ελλάδα».

Σε ερώτηση εάν διέκρινε κάποια αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση, ο Στ.Θεοδωράκης απάντησε: «Όχι. Στα όσα είπαμε σε αυτή τη συνάντηση ήταν σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη. Το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Γιατί όπως του εξήγησα, εάν προχωρήσει σε κάποιες μονομερείς ενέργειες δεν έχει σημασία τι λέμε αφού αναγκαστικά θα βρεθούμε σε μια σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες.

»Στα λόγια συμφωνούμε ότι θέλουμε Ευρώπη, θέλουμε ευρώ και πρέπει να μείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης. Αλλά θα θέλαμε να δούμε τι πραγματικά θέλει να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους και αν το δούμε, είμαστε διατεθειμένοι να μετέχουμε σε μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης, πράγμα που και ο ίδιος θέλει. Να υπάρχει μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης. Εκεί συμφωνούμε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι λένε το ίδιο πράγμα.

»Αλλά με ποιες θέσεις θα διαπραγματευθούμε. Του εξήγησα ότι πρέπει να δούμε αυτές τις θέσεις και αν τις δούμε, θα μπορώ να του πω ότι είμαστε και εμείς παρόντες σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει ενωμένη έξω και να πάει με ένα σχέδιο τέτοιο που να διευκολύνει το μέλλον της χώρας αλλά χωρίς να συγκρούεται με την κεντρική μας κατεύθυνση που είναι η παραμονή μας στην Ευρώπη».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέληξε: «Το αποτέλεσμα της σημερινής μας συνάντησης είναι ότι υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις αλλά υπάρχουν και σημεία συμφωνίας. Είναι καλό σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή να δίνουμε λίγο μεγαλύτερη σημασία στα σημεία συμφωνίας, να προσπαθούμε να τα διευρύνουμε, να είμαστε σε επαφή και να παίρνουμε αποφάσεις, όχι με βάση τους τίτλους και τα συνθήματα, αλλά τις πραγματικές πολιτικές. Άρα εμείς περιμένουμε να δούμε τις πραγματικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα και να τοποθετηθούμε για τις πραγματικές πολιτικές».