Ικανοποιημένη η Κομισιόν για την εμβάθυνση και εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων

Ικανοποίηση για την «εμβάθυνση και εντατικοποίηση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group επαναλαμβάνονται σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες με «εποικοδομητικό πνεύμα» και ότι η Επιτροπή αναμένει να δει πρόοδο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στις διαβουλεύσεις εμπλέκονται ανώτεροι αξιωματούχοι και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από όλες τις πλευρές.

«Καλωσορίζουμε αυτό το βήμα για εμβάθυνση και εντατικοποίηση των επαφών και αναμένουμε να δούμε πρόοδο», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε και πάλι τη σημασία τα πρόσωπα που εμπλέκονται από ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις να έχουν σαφείς εντολές διαπραγμάτευσης.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και την Κυριακή και ότι θα τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία ορισμένων δημοσιευμάτων ότι είναι ρεαλιστική η συμφωνία ως την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου θεωρεί ότι το κλείδωμα της συμφωνίας στις αρχές Μαΐου είναι εφικτό και -σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές- η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αίτημα για συνεδρίαση έκτακτου Eurogroup στις 4 Μαΐου, ελπίζοντας ότι εφόσον γίνει δεκτό το αίτημά της θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αποφασίσει αύξηση του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται δε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες και χωρίς πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της επικείμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Μ.Ντράγκι να πάρει αποφάσεις για περαιτέρω απομείωση των ελληνικών ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να πάρουν ρευστότητα.

Τέλος, η Α.Μπράιτχαρτ είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την κοινοτική πλευρά για την εκταμίευση ενός ποσού που θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ εντός του 2015 και το οποίο θα προέρχεται από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Η ίδια ανέφερε ότι έχουν ήδη δεσμευθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ.