Ιστορική παρουσία Βαρθολομαίου στην ενθρόνιση του Πάπα

 

Πλήθος πιστών έχει συγκεντρωθεί στο Βατικανό για να παρακολουθήσει την τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου, η οποία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης. Στην τελετή παραβρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για πρώτη φορά μετά το σχίσμα των δυο Εκκλησιών, τον ενδέκατο αιώνα. «Αυτή τη φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς», διευκρίνισε ο Ποντίφικας, μέσω του εκπροσώπου τύπου του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι.
Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για την «έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου».

Στις 09:45 ώρα Ελλάδος ο διακοσιοστός εξηκοστός τέταρτος ποντίφικας πρόκειται να χαιρετήσει από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζίπ. Στην συνέχεια, θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο θα συνοδεύεται από τέσσερις, τουλάχιστον, ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.

«Πρόκειται για φόρο τιμής στην χριστιανική παράδοση της Ανατολής», αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ως καθολικός αρχιεπίσκοπος Αργεντινής, ο Βεργκόλιο, τελούσε, άλλωστε, και χρέη επισκόπου για τους ουνίτες πιστούς.

Η κυρίως τελετή, θα ξεκινήσει στις 09:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι απλή, αλλά με σεβασμό στην παράδοση. Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλούν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.

Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου, έχει γραφτεί στα ιταλικά και υπάρχει η πιθανότητα, όπως συνέβη και τις περασμένες ημέρες, να προσθέσει, αυθόρμητα, ο ποντίφικας και φράσεις εκτός γραπτού κειμένου. Τη λειτουργία, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να ψάλει η χορωδία της Καπέλα Σιστίνα.

Από χθες το απόγευμα όλη η περιοχή γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει πεζοδρομηθεί προσωρινά, ενώ οι αστυνομικοί και καραμπινιέροι που βρίσκονται στο σημείο ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες.