Ισχυροί όμιλοι θέλουν την Eurobank

Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αγοράς κεφαλαίων και επενδυτικοί όμιλοι εμπλέκονται στους παρασκηνιακούς σχεδιασμούς της ανεύρεσης των 2 δισ. ευρώ που χρειάζεται η τράπεζα

Η μάχη με έπαθλο τη Εurobank έχει ξεκινήσει σε θολό τοπίο, καθώς οι αποφάσεις για το ποιος θα είναι ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της τράπεζας που εγκατέλειψε ο κ. Σπύρος Λάτσης θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Το ερώτημα που τίθεται στο τραπέζι ακούγεται απλό αλλά δεν είναι: ποιος θα βάλει τα κεφάλαια που χρειάζεται η τράπεζα και τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 2 δισ.; Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ιδιώτες; Με βάση την απάντηση στο εν λόγω ερώτημα θα συγκροτηθούν τα διαφορετικά στρατόπεδα συμφερόντων που συγκρούονται μεταξύ τους. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν πίσω από την αναποφασιστικότητα που παρατηρείται τελευταία να επιστρέφουν από την πίσω πόρτα τα σχέδια συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα το 2014, αν και η τελευταία δεν συμμερίζεται καθόλου τη σχετική φημολογία.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου έχει μεγάλη πείρα σε τέτοιου είδους deal. Εχοντας πίσω του μια ώριμη θητεία στην Credit Suisse, έχει δουλέψει αρκετές φορές τέτοια projects. Ο κ. Μεγάλου διατηρεί επίσης καλές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, αφού τον υποστηρίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης. Οι κύριοι Μεγάλου και Μηταράκης γνωρίζονται καλά, καθώς διετέλεσαν για πολλά χρόνια πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Λονδίνου αντίστοιχα.

Μέχρι τον Μάρτιο

Το Μαξίμου βλέπει μάλλον με καλό μάτι το ενδεχόμενο να εισρεύσουν ιδιωτικά κεφάλαια στη Eurobank προκειμένου τα χρήματα του Ταμείου να παραμείνουν διαθέσιμα για τυχόν λύσεις που θα συμφωνηθούν με την τρόικα για την κάλυψη κενών. Σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να πουληθεί ένα ποσοστό της Eurobank ώστε η τράπεζα να αποκτήσει στρατηγικό επενδυτή.

H προηγούμενη διοίκηση της Εurobank, διά του κ. Νίκου Καραμούζη, είχε, πάντως, ήδη επαφές με το Fairfax και μια ομάδα funds. Πίσω από το Fairfax είναι ο κ. Γουάτσα, ένας εξηντάρης Ινδός που βρέθηκε στον Καναδά με οκτώ δολάρια, ξεκίνησε πουλώντας κλιματιστικά πόρτα-πόρτα και τελικά έγινε δισεκατομμυριούχος. Ο κ. Γουάτσα, εκτός από τα deals που έκανε με τη Eurobank Properties και τη Μυτιληναίος, δείχνει να ενδιαφέρεται αρκετά και για την τράπεζα. Αν υπάρξει επόμενο επενδυτικό του βήμα στην Ελλάδα, αυτό θα είναι η απόκτηση ποσοστού της Eurobank.

Ο κ. Γουάτσα έχει συναντήσει τον κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου, έχει τοποθετηθεί υπέρ της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης και έχει εκφραστεί δημοσίως θερμά για τον πρωθυπουργό. Επίσης έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: η Fairfax είναι ασφαλιστικός οργανισμός με επενδυτικό βραχίονα. Η τρόικα δεν συζητά για προφανείς λόγους την πώληση της Eurobank σε hedge fund.

Ο δεύτερος πόλος από το παρελθόν που διατηρεί ενδιαφέρον για τη Eurobank είναι μια άλλη ομάδα funds. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το Eaglevale, που ίδρυσε ο κ. Μαρκ Μεζβίνσκι, γαμπρός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον, μαζί με δύο πρώην συναδέλφους του από την Goldman Sachs. Ο κ. Μεζβίνσκι έχει επισκεφθεί την Αθήνα, έχει συναντηθεί επίσης με τον κ. Σαμαρά και σε δηλώσεις του είχε τονίσει τότε πόσο υποτιμημένο είναι το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Γόνος εβραϊκής οικογένειας, ο σύζυγος της Τσέλσι Κλίντον ανήκει στο κατεστημένο των ΗΠΑ. Η μητέρα του, δημοσιογράφος του ΝBC, εξελέγη με τους Δημοκρατικούς βουλευτής της Πενσιλβάνια, ενώ ο πατέρας του ήταν βουλευτής των Δημοκρατικών στην Αϊόβα. Το μελανό σημείο της οικογένειας είναι ότι ο πατήρ Μεζβίνσκι το διάστημα 2002-2008 το πέρασε πίσω από τα κάγκελα επειδή καταδικάστηκε για απάτη σε βάρος επενδυτών, ύψους 10 εκατ. δολαρίων. Ο νεαρός Μεζβίνσκι γνώρισε την Τσέλσι σε συνέδριο των Δημοκρατικών το 1993.

Σύμπλευση

Με την ίδια ομάδα φαίνεται να συμπαρατάσσεται και ο κ. Ντάνιελ Λεμπ, που ηγείται του fund Third Point και έγινε ευρύτερα γνωστός όταν κέρδισε 500 εκατ. δολάρια μαζεύοντας τα ελληνικά ομόλογα που πουλούσαν τότε όλοι έντρομοι. Επειδή τα hedge funds, όπως είπαμε, δεν φαίνεται να έχουν τύχη αν τελικά διεκδικήσουν τη Εurobank, το πιο πιθανό είναι να συμπλεύσουν με τη Rothschild και το Cοrsair Capital. Η πρώτη είναι γνωστή στους πάντες, ενώ ούτε το Cοrsair Capital χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα private equities που επενδύουν αποκλειστικά στον χρηματοοικονομικό τομέα. Πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Corsair είναι ο κ. Τζέικομπ Φρένκελ, πρόεδρος της JP Morgan Chase International και πρώην διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ από το 1991 έως το 2000.

Ο τρίτος πόλος που ενδεχομένως να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το Apollo, ένας αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός που διαχειρίζεται δεκάδες δισ. δολάρια και έχει πολυσχιδείς επενδύσεις σε τράπεζες, ακίνητα κ.λπ. Βεβαίως τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο προτού αρχικά καταγραφούν από τα stress tests της BlackRock οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank και εν συνεχεία καθοριστούν οι όροι της αύξησης κεφαλαίου.
Στο μεταξύ, ο κ. Μεγάλου έχει συναντηθεί με εκπροσώπους του Paulson, του Baupost, του Marathon και άλλων funds. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τους όρους της αύξησης, καθώς οι διαχειριστές των funds ζητούν να αποκτήσουν τις μετοχές με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές ώστε να εξασφαλίσουν μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως τον Μάρτιο του 2014 θα πρέπει να πουληθεί το 20%-25% της τράπεζας. Η λύση να γίνει η πώληση μέσω αύξησης κεφαλαίου περίπου 2 δισ. ευρώ και μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναδειχθεί ο νέος μέτοχος της τράπεζας κερδίζει έδαφος στην ελληνική πλευρά, αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- φαίνεται να σκοντάφτει στην τρόικα και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp).

To ενδιαφέρον των ξένων είναι μεν μεγάλο, αλλά ξαφνικά η τρόικα φαίνεται να το ξανασκέφτεται. Η DG Comp και οι λοιποί δανειστές αναρωτιούνται πώς θα γίνει η αύξηση για τα funds σε τιμή χαμηλότερη από την προηγούμενη αύξηση, όπου το Ταμείο συμμετείχε βάζοντας 1,30 ευρώ ανά μετοχή.

Προκύπτει λοιπόν θέμα ίσης μεταχείρισης των μετόχων αλλά και ζημιών που θα προκύψουν για το Ταμείο -δηλαδή το Δημόσιο- λόγω της διαφορετικής τιμής στις δύο αυξήσεις. Η κυβέρνηση καλείται τώρα να διαπραγματευτεί το θέμα με την τρόικα και την DG Comp, ενώ η διοίκηση του Ταμείου ζητά να κατοχυρωθεί νομοθετικά ώστε να μη διωχθεί στο μέλλον επειδή επέτρεψε είσοδο ιδιωτών μετόχων στη Eurobank σε χαμηλότερη τιμή. Τα βλέμματα στρέφονται στην κυβέρνηση, η οποία, εφόσον συμφωνήσει με την τρόικα, θα πρέπει να φέρει τον Δεκέμβριο στη Βουλή ειδικό νόμο για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου.

 

Πηγή: protothema.gr