Γ. Παπανδρέου: Οι εκλογές πρώτος σταθμός για το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών»

«Ο χρόνος είναι μικρός. Το έργο μια μεγάλη πρόκληση. Ξεκινά με πρώτο μεγάλο σταθμό τις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσημη παρουσίαση του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών» από το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Από την αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μας εμπνέουν τόνισε οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας.

Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε στην ομιλία του ότι όραμα του λαού ήταν ανέκαθεν η απεξάρτηση της Ελλάδας. Αυτό ήταν το κίνητρο για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3ης Σεπτέμβρη του 1974, είπε και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα είναι και πάλι επίκαιρη η ανάγκη απεξάρτησης από ένα νέο κατεστημένο.

«Καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος» τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου, μίλησε για συντηρητικές δυνάμεις που οδηγούν τη χώρα στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής τραγωδίας και έκανε λόγο για μια επανάσταση του αυτονόητου.

«Η Ελλάδα μπορεί αρκεί να πιστέψει στον ευατό της» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Συγκρουόμαστε με όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, ανοίγουμε μέτωπο σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η xώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος.

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των πολιτικών κινήσεων και αποφάσεων που είχε πάρει στο παρελθόν λέγοντας ότι υπήρξε η ανάγκη να ληφθούν τα πιο δύσκολα και σε πολλές περιπτώσεις άδικα μέτρα, για να μην βουλιάξει η χώρα.

«Συγκρουστήκαμε, κάναμε τα πρώτα βήματα. Μας πολέμησαν σκληρά. Για να μην αλλάξουμε την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε πως το έργο που ξεκίνησε όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά στη συνέχεια αποδομήθηκε.

«Χάσαμε μάχες. Αλλά δεν ηττηθήκαμε. Αυτήν την πορεία οπισθοδρόμησης καλούμαστε σήμερα να ανακόψουμε» επεσήμανε και διευκρίνισε στο ακροατήριό του πως το σημερινό ξεκίνημα, δεν είναι ξεκίνημα για να γίνει το νέο κίνημα μέρος του συστήματος.

Αντιθέτως, είπε είναι για να ενισχυθεί η αντισυστημική φωνή, η φωνή των αλλαγών που χρειάζεται επιτέλους η χώρα μας.

Το έμβλημα του νέου κόμματος είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο και τη διακήρυξη υπογράφουν 252 πρόσωπα, ανάμεσα στους οποίους οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Μαριλένα Κοππά, Μιχάλης Καρχιμάκης και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου «θλιβερό συμβάν» τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποπειράται να διασπάσει την παράταξη.
Ερωτηθείς αν ο κ. Παπανδρέου θα είναι ρυθμιστής των εκλογών ανέφερε χαρακτηριστικά «κόψτε κάτι σ’ αυτό», ενώ σχετικά με την ήπια αντίδρασή του τόνισε ότι «κάνω τεράστια υπομονή» γιατί όπως εξήγησε νιώθει το βάρος της εθνικής ευθύνης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποπειράται να διασπάσει την παράταξη. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις, λόγω της ιστορίας, λόγω της θεσμικής τους θέσης και λόγω του ονόματος που φέρουν».