Και με φθηνό πετρέλαιο υψηλή ανάπτυξη

Περιορισμένος είναι μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος του φθηνού πετρελαίου στην οικονομία της ισχυρότερης χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας, αν και έχει επιφέρει μεγάλη μείωση στα έσοδά της από τις εξαγωγές και τους φόρους.
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει σε πρόσφατη έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που προβλέπει πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Σαουδικής Αραβίας θα σημειώσει και πάλι υγιή ανάπτυξη 3,5% φέτος, όση δηλαδή και το περασμένο έτος, καθώς εκτιμά ότι η οικονομία της θα στηριχθεί από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και τις συνεχιζόμενες δαπάνες του κράτους.
Επιβράδυνση
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προεξοφλούν στην έκθεσή τους πως η ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας θα επιβραδυνθεί στο 2,7% το 2016, καθώς οι δαπάνες του κράτους θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στο περιβάλλον του φθηνού πετρελαίου. Μεσοπρόθεσμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη της χώρας θα είναι της τάξης του 3%, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει στάσιμος. Οι δημόσιες δαπάνες, προβλέπει το ΔΝΤ, θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια του 2015 και κατά συνέπεια εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία θα παρουσιάσει φέτος δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 20%.
Τα κεφάλαια που διατηρεί το κράτος στα ταμεία της Νομισματικής Αρχής έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες ακριβώς επειδή ένα τμήμα τους χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος και να μετριασθεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το ΔΝΤ θεωρεί εύστοχη αυτήν την προσέγγιση, δεδομένου ότι το κράτος διαθέτει άφθονα κεφάλαια και το χρέος της χώρας είναι πολύ μικρό.
Λιτότητα
Προειδοποιεί, πάντως, πως η χώρα θα χρειαστεί σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια προκειμένου να τεθεί το έλλειμμα σε τροχιά σταδιακής αλλά σταθερής μείωσης. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των κεφαλαίων του κράτους, αυτή θα επιβραδυνθεί καθώς η Σαουδική Αραβία αρχίζει να εκδίδει χρέος για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος. Σημειωτέον ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας φθάνουν στα 686 δισ. δολάρια.