Καλό νέο η μείωση της ύφεσης – τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Περαιτέρω υποχώρηση της ύφεσης αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου 2014 που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη, στηρίζοντας τις επίσημες προβλέψεις για ελαφρά ανάκαμψη κατά 0,6% στο σύνολο του έτους.
Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ του α’ τριμήνου σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2013 θα έχει μεν αρνητικό πρόσημο, αλλά η ύφεση θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013, όταν διαμορφώθηκε στο 2,3%. Τα στοιχεία του υπουργείου – αν και δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με της ΕΛΣΤΑΤ – συγκλίνουν σε μια εκτίμηση για υποχώρηση της ύφεσης στο 1%-1,5% το πρώτο τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του έτους στην οδό Νίκης εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα «μπορεί να είναι και λίγο καλύτερο από το 0,6%» των επίσημων προβλέψεων κυβέρνησης και τρόικας. Μιλώντας προχθές σε εκδήλωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι η οικονομία εισέρχεται σταδιακά σε φάση ανάκαμψης, όπως δείχνουν διάφοροι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας. Ενισχυτικά στην ανάπτυξη θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα λειτουργήσουν από το β’ κιόλας τρίμηνο τα κοινωνικά επιδόματα και η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
«ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ». Πάντως, όπως επεσήμανε χθες στο δελτίο της η Alpha Bank, η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί στο εξής στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για τα οποία υπάρχει ζήτηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και όχι να επαναληφθεί το παράδειγμα της δεκαετίας του 2000 «με κούφιες παροχές στους πάντες και με πελατειακά ρουσφέτια με δανεικά (ακόμη κι αν είναι αγύριστα)». Σε αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, κρίσιμη θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας από τις τράπεζες ώστε να στηριχθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι επιδόσεις των οποίων μέχρι στιγμής δεν αντιστοιχούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που έχει προέλθει από τη μείωση του κόστους εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, η θετική εξέλιξη του ΑΕΠ θα αποτελέσει ένα ακόμη καλό νέο από το μέτωπο της οικονομίας μετά το πρωτογενές πλεόνασμα, την επιστροφή στις αγορές και την επιβεβαίωση της δέσμευσης της ευρωζώνης για ρύθμιση του χρέους. Η τελευταία, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έγινε ύστερα από μεγάλη αντίσταση στο Eurogroup της Δευτέρας εκ μέρους ορισμένων χωρών, όπως η Φινλανδία, που δεν ήθελαν να φανούν παραχωρητικές προς την Ελλάδα ενόψει ευρωεκλογών. Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιούνιο για σύντομη επίσκεψη, ενώ οι ουσιαστικές συζητήσεις για το χρέος θα γίνουν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ΣΤΗΡΙΞΗ. Σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε χθες τους υπολογισμούς της Eurostat και της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι σε αυτό δεν συνυπολογίζονται οι ενέσεις ρευστότητας στις τράπεζες, αφού είναι εφάπαξ προσωρινά μέτρα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της Σάιμον Ο’ Κόνορ τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή την πρόσφατη αμφισβήτηση του πλεονάσματος από το Γερμανικό Ινστιτούτου Ifo, ότι και η Ιρλανδία είχε το 2010 έλλειμμα 32% του AΕΠ λόγω της στήριξης στις τράπεζες.