Καμιά απάντηση ή επίσημο σχόλιο στην ελληνική πρόταση από τους εταίρους, επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου

Καμία απάντηση ή επίσημο σχόλιο δεν έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση επί των νέων προτάσεων που έχει καταθέσει από το βράδυ της Δευτέρας, όπως επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στις αρνητικές διαρροές περί μη επαρκούς κειμένου και στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν ότι οι νέες προτάσεις εξετάζονται.

Η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες σε λίγες ώρες, θα πραγματοποιηθεί χωρίς η Αθήνα να είναι σε γνώση της αντίδρασης των εταίρων επί του νέου κειμένου.

Πρόκειται για μια επισήμανση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως αιχμή απέναντι στην Κομισιόν και το ξέσπασμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δηλώνει ότι δεν δέχεται να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Αλέξη Τσίπρα, ή να συμμετάσχει στη συνάντηση των Βρυξελλών, λόγω των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος, εξαιτίας της καθυστέρησης της Αθήνας να απαντήσει στη σκληρή πρόταση των θεσμών, ή ακόμη και λόγω της απόρριψης του σχεδίου που ο ίδιος παρουσίασε στον Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας ότι έχει εκτεθεί.

Η διευκρίνιση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και δεν την εκφράζουν οι αρνητικές διαρροές που υπήρξαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των νέων προτάσεων της Αθήνας, ήρθε λίγο μετά την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον Ευκλ.Τσακαλώτο εδώ και μέρες.

Ο Ν.Παππάς, σε μια προσπάθεια να φρενάρει το αρνητικό κλίμα που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί αμεσως μετά τη δημοσιοποίηση της ελληνικής συμπληρωματικής πρότασης, τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει επίσημη γραπτή αντίδραση επί του νέου κειμένου.

Λίγο πριν από το μεσημέρι της Τετάρτης και μερικές ώρες πριν από την τριμερή των Βρυξελλών, οι πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

»Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».