Κανένα περιθώριο για φορολογικές μειώσεις δηλώνει η τρόικα

Κανένα περιθώριο για φορολογικές μειώσεις, αλλά και εφησυχασμό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι επικεφαλής της τρόικας στην πρώτη συνάντηση τους με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης.

Η πλευρά των δανειστών εμφανίστηκε ενοχλημένη από τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών για τις μειώσεις φόρων και έθεσε στον υπουργό Οικονομικων Γκίκα Χαρδούβελη ζήτημα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ που αντικατέστησε σήμερα τον Πολ Τόμσεν (θα έλθει αύριο στην Αθήνα) εμφανίστηκαν ενοχλημένοι από τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών για τις μειώσεις φόρων και έθεσαν στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη το θέμα ζητώντας διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει είτε από τον ίδιο είτε από την κυβέρνηση πρόθεση αλλαγών στο υφιστάμενο πλαίσιο και ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. «Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πριν το κάνεις αυτό πρέπει να φτιάξεις τη διοίκηση, το μηχανισμό» ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η τρόικα έθεσε ζήτημα παράτασης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ακόμη, η τρόικα έθεσε και ζήτημα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια με τον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίζει πως θα παρουσιάσει σε εύθετο χρόνο τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. «Τους είπαμε ότι έχουμε μια λύση κατά νου, δεν την έχουμε ανακοινώσει προφανώς. Ήθελαν να ξέρουν περισσότερες λεπτομέρειες. Θα το δούμε στη συνέχεια. Αυτή ήταν μια συνάντηση που δεν μπορούσες να μπεις στη λεπτομέρεια του κάθε θέματος» τόνισε το κυβερνητικό στέλεχος.

Οι 600 δράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης μετέφερε στην τρόικα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκτά διαρκώς όλο και περισσότερη αξιοπιστία και ότι υπάρχει βούληση να τρέξουν οι συμπεφωνημένες δράσεις. «Ήδη το πακέτο είναι αρκετά μεγάλο και περιλαμβάνει δράσεις του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου. Αν τις δείτε είναι περίπου 600 δράσεις και σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε και του Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου. Είναι αρκετή δουλειά. Όμως τα πολύ δύσκολα τα έχουμε περάσει με τα προαπαιτούμενα» ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως η τρόικα εμφανίσθηκε ικανοποιημένη με το θέμα της διευθέτησης της ΔΕΗ.
Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έδειξαν ενδιαφέρον και για την επιτυχημένη έκδοση του τριετούς ελληνικού ομολόγου ύψους 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% η οποία έγινε υπό αντίξοες συνθήκες. «Θεώρησαν ότι η Ελλάδα πραγματικά πέτυχε με το γεγονός ότι δεν δείλιασε και βγήκε σε αυτή τη δύσκολη αγορά και τράβηξε χρήματα και μάλιστα με καλό επιτόκιο. Το βλέπουν θετικά ότι μας εμπιστεύονται οι επενδυτές», σημείωσε για το θέμα αυτό ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα εμφανίσθηκε «αγχωμένη» αναφορικά με τα χρονικά πλαίσια που θα πρέπει να τρέξουν οι αλλαγές, για να προετοιμαστεί η Ελλάδα, ώστε να μην έχει πρόβλημα όταν ολοκληρωθεί το Μνημόνιο. «Έχουν το άγχος ότι τελειώνουν τα χρήματα και αν οι Έλληνες θα κάνουν τα σωστά» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Στη βάση αυτή ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις διότι αυτή είναι η σωστή στρατηγική που προσδίδει αξιοπιστία.

«Αξιοπιστία απέναντι στους ξένους, ιδίως τους Βόρειους, την αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις όχι όταν λες. Οι λέξεις είναι φθηνές», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος . του οικονομικού επιτελείου προσθέτοντας πως τα στελέχη της τρόικας δεν ήταν καυστικά για το παρελθόν, καθώς «βλέπουν το μέλλον» όπως κάνει και η κυβέρνηση.

Αύριο Παρασκευή οι κ.κ. Μαζουχ, Τόμσεν και Κοστέλο θα έχουν στις 10 το πρωί συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, στις 2 το μεσιμέρι συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη και στις 4.30 συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια.