Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση ελέγχονται για εμβάσματα στο εξωτερικό

 

Η δημοσιοποίηση από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» πληροφορίας ότι τρεις βουλευτές της Ν.Δ. που ελέγχονται για εμβάσματα, προς την Ελβετία, μεγάλων χρηματικών ποσών που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, προκάλεσε διάχυτη φημολογία για την ταυτότητά τους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτ ρ ης Παπαδημούλης, ζ ήτ ησε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου «πόθεν έσχες» για το θέμα. Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να μάθει εάν ισχύουν οι πληροφορίες.

Η ανακοίνωση

Υπό το βάρος της διάχυσης ανεξέλεγκτων φημών, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι στον πρώτο έλεγχο επί 24.710 περιπτώσεων για τις οποίες είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης εμβασμάτων, βρέθηκαν τρεις βουλευτές και συγκεκριμένα οι Βασίλης Καπερνάρος (ΑΝΕΛ), Βασίλης Κικίλιας (Ν.Δ.) και Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Βασίλη Καρπενάρου και Νίκου Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ). Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΓΓΔΕ «ελέγχει κατά πόσον τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων», ενώ, ειδικά για τον κ. Κικίλια ότι «προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία», ενώ σημειώνεται ότι «πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου, είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά».

Ο κ. Β. Κικίλιας αντέδρασε πρώτος στην εμπλοκή του ονόματός του, μάλιστα πριν από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας έκπληκτος για την αναφορά σε αδικαιολόγητο έμβασμα στο εξωτερικό. «Τα χρήματά μου προέρχονται από τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες πολύ πριν από την ενασχόλησή μου με την πολιτική (επαγγελματικό μπάσκετ, ιατρική), είναι φορολογημένα στο σύνολό τους, βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και είναι δηλωμένα στο “πόθεν έσχες” μου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Με προαναγγελία προσφυγής στη Δικαιοσύνη αντέδρασε ο κ. Καπερνάρος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι τον Φεβρουάριο του 2009, όταν ακόμη δεν ήταν βουλευτής, έκανε αίτηση εμβάσματος με τη σύζυγό του. «Τον Μάρτιο του 2009 (ένα μήνα μετά), τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα και με αυτά αγοράζω σπίτι, στο οποίο διαμένω και τώρα. Το ποσό είναι απολύτως φορολογημένο και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που δημοσιοποιείται», επισημαίνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και συνδέει την εμπλοκή του ονόματός του με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Δηλώνει, επίσης, ότι έχει γνωστοποιήσει στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ότι βρίσκεται στη διάθεσή τους για οποιοδήποτε στοιχείο του ζητήσουν.

Η κ. Ρεπούση, τέλος, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook ανέφερε ότι τα εν λόγω εμβάσματα καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις της και ότι «στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων. Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα».