Καραμούζης: Τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας διασφαλίζονται με την παραμονή της στην ευρωζώνη

«Τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας διασφαλίζονται με την παραμονή της στην ευρωζώνη», δήλωσε πριν λίγο από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Eurobank ο πρόεδρος του πιστωτικού ιδρύματος Νίκος Καραμούζης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη η συμφωνία είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την χώρα και στη βάση αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται έναν έντιμο συμβιβασμό με αίσθημα ευθύνης.

«Μια δίκαιη συμφωνία με τους εταίρους, πρέπει να την στηρίξουμε όλοι», είπε και προσέθεσε πως αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επανέλθει σε ανάκαμψης και στις τράπεζες να σταθεροποιηθούν.

Κατά τον ίδιο και οι εταίροι πρέπει να επιδείξουν ωριμότητα και ευθύνη στις διαπραγματεύσεις και όχι «τιμωρητική διάθεση». «Η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει δέσμια εκβιασμών. Πρέπει να εξαλειφθεί ο φόβος του Grexit προκειμένου να σταματήσει η αφυδάτωση της οικονομίας», είπε.

Ο κ. Καραμούζης επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα προβλέπει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 3% και το οποίο θα οδηγεί σε αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής, της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγών, σε αύξηση της αποταμίευσης, σε αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, θα ρυθμίζει αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια και θα οδηγήσει στην απεξάρτηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα και την κρατική στήριξη.

Ο κ. Καραμούζης ανέφερε πως σήμερα οι καταθέσεις υπολείπονται κατά 90 δισ. ευρώ των δανείων, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ.