Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ

Κατατέθηκε τελικώς στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ κατατέθηκε νωρίτερα, περιλαμβάνοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όμως η πρόεδρος της Βουλής το έστειλε πίσω, θέλοντας με την κίνηση αυτή να μείνει σταθερή στη δέσμευσή της ότι θα τηρεί τους κανόνες καλής νομοθέτησης και δεν θα δέχεται νομοσχέδια με άσχετες διατάξεις.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ερωτηθείσα αν αληθεύει ότι «επέστρεψε» στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ διότι διαφώνησε σε σημεία του, διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία. Ενημέρωσε πως ζήτησε από την κυβέρνηση να διαχωριστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κάτι το οποίο και έγινε και τα νομοσχέδια κατατέθηκαν ξεχωριστά σήμερα.

Το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ θα ανέρχεται σε 2.500 σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά που κατατέθηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τονίζει ο κ. Παππάς, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται κατ’ αρχάς η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και όλα αυτά τόσο υπό τον έλεγχο του ΕΣΡ όσο και των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Παππάς αναφέρει επίσης ότι με το ίδιο νομοσχέδιο αποφεύγονται οι δαιδαλώδεις νομικές και κανονιστικές διαδικασίες και οδηγούμαστε στην ομαλή μετάβαση και λειτουργία του δημόσιου φορέα, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται η ιστορική επωνυμία της ΕΡΤ με όρους όχι μόνο συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς, με σκοπό την αποκατάσταση της διαρρηγμένης σχέσης του κοινωνικού συνόλου με τον δημόσιο φορέα.

Υπογραμμίζει ότι ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας παραμένει το ανταποδοτικό τέλος ύψους 3 ευρώ μηνιαίως ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Περαιτέρω, μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες λόγω κατάργησης διοικητικών οργάνων και αντίστοιχων παροχών και προνομίων, αλλά και του περιορισμού των εξωτερικών και μεικτών παραγωγών.

«Δεδομένου ότι το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα μέχρι σήμερα επίπεδα και ο στόχος είναι η ΕΡΤ να λειτουργήσει και πάλι με πλήρη σύνθεση προσωπικού και τεχνικών μέσων και η αντίστοιχη παραγωγή και εκπομπή περιεχομένου, καθίσταται σαφές ότι στόχος είναι μια δραστική αύξηση της αποδοτικότητας της νέας ΕΡΤ με μείωση σπατάλης και βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων.

Επιπλέον, κρίνεται ως ύψιστης σημασίας η αναγκαιότητα να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο της ΕΡΤ στη διαφημιστική αγορά» αναφέρει ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ, παράνομες έκρινε τις ομαδικές απολύσεις των 2.915 εργαζομένων της ΕΡΤ, που έγιναν τον Ιούνιο του 2013 με το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης, το Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο με απόφασή του διατάσσει την άμεση επαναπρόσληψη 198 εργαζομένων στον διάδοχο φορέα.

Το δικαστήριο, κρίνοντας αντίθετα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας -που αποφάνθηκε ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ δεν υπάγονται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις-, ορίζει επίσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην απόφασή του, πρόστιμο 100 ευρώ ημερησίως για κάθε εργαζόμενο που δεν επαναπροσλαμβάνεται. Αναφέρεται μάλιστα στην απόφαση του Πρωτοδικείου πως η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου δεν παράγει «δεσμευτικό δεδικασμένο» για τα πολιτικά δικαστήρια.

Τελος, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για την οποία είχε εκφράσει ενστάσεις η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατατέθηκε ως αυτόνομο σχέδιο νόμου.