Κινήσεις στήριξης του Γ. Παπανδρέου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Μετά την επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία του ζητούσε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και την αλλαγή προέδρου, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες κινήσεις στήριξης του πρώην Πρωθυπουργού.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης με δήλωση του σημειώνει πως «η πρότασή του δίνει ξανά φωνή στους πολίτες… μέσα από ένα ανοικτό Συνέδριο, όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα», ενώ ο έτερος βουλευτής Θ. Μωραΐτης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει «να πάει σε ένα Συνέδριο και ο καθένας θα ζυγιστεί. Δεν είμαστε κλωτσοσκούφι».

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας λέει «όχι», και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση στη Δημοκρατική Παράταξη, δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες για το συνέδριο και συντάσσεται με τη θέση του Γιώργου Παπανδρέου για ανοικτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα γνωστοποιεί ότι από τις 3 Οκτωβρίου είχε κάνει κοινωνό των απόψεών της τη Χαριλάου Τρικούπη.

Την ίδια ώρα, μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα υπό το όνομα «Δίκτυο αυτοοργάνωσης» καλεί μέσω του Facebook σε συγκέντρωση στο Βελλίδειο την Παρασκευή λέγοντας: «Πάμε από τη βάση, λοιπόν, κάνοντας το Ξεκίνημα από την Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, ώρα 19:30, στο Βελλίδειο -εκεί, θα τα πούμε όλα αναλυτικά».
Η ομάδα έφτιαξε και ένα βίντεο με τίτλο «Εμείς Πάμε! Εσύ θα ‘ρθεις;», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «πολιτική και κοινωνική αυτό-οργάνωση, πρωτοβουλία για τη δημιουργία προοδευτικού δικτύου». Η εν λόγω κίνηση έρχεται μία μέρα μετά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη με αφορμή την παρουσίαση και εκεί της έκθεσης ιστορικού υλικού του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».

Από την πλευρά του ο πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης, πήρε θέση αναφορικά με την πρόταση Παπανδρέου, ανεβάζοντας στον λογαριασμό του στο Facebook κείμενο μέσω του οποίου επιτίθεται με βαρύτατες εκφράσεις στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, χαρακτηρίζοντας την «πρωτοβουλία» Παπανδρέου ως τη «μόνη εφικτή και ρεαλιστική κατεύθυνση που οδηγεί στην πραγματικότητα, όχι στην εκλογική επιβίωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ αλλά στη γέννηση ενός νέου, σύγχρονου, προοδευτικού πολιτικού υποκειμένου, που επιτέλους θα κοιτά μπροστά και ψηλά κι όχι πίσω και κάτω».

Παράλληλα, δηλώνει αποφασισμένος να επιστρέψει στη συλλογική, ενεργό πολιτική, μιλώντας μάλιστα για μία «νέα ενότητα για το μέλλον όλων των προοδευτικών πολιτών και αξιόπιστων πολιτικών που είναι σήμερα διασκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του πολιτικού ορίζοντα». «Από τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ (μη περιλαμβανομένης της δημαγωγικής του ηγεσίας) και τις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού κι όχι του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού».

Μάλιστα ο κ. Ραγκούσης δηλώνει ότι δεν γνώριζε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, ούτε εκείνος τη δική του δημόσια τοποθέτηση.