Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα

Με την κοινή θέση για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ολοκληρώθηκαν στη Ρίγα της Λετονίας οι συνοδοί των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ (Ecofin), υπογραμμίζοντας πως δεν εξετάζονται άλλα σενάρια. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε…» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν, με τις αναφορές και των υπολοίπων υπουργών να κινούνται στο ίδιο έδαφος. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» είπε από την πλευρά της Κομισιόν και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει η σιβυλλική δηλωση του Β.Σόιμπλε, που εμφανίστηκε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο.

Παράλληλα, ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ, θέλησε να διευκρινίσει ότι με τη χθεσινή του αναφορά για «σχέδιο Β», δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας.

Σε οτι αφορά στον Γερμανό υπουργό Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη της καγκελαρίου Μέρκελ οτι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, απάντησε θετικά, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι βέβαιο οτι η αποφασιστικότητα της καγκελαρίου αρκεί.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει σχέδιο Β, περιορίστηκε στο ότι «δεν ρωτά κανείς υπεύθυνους πολιτικούς αν υπάρχουν εναλλακτικές», λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν γερμανοί πολιτικοί είχαν πει πριν την επανένωση των δύο Γερμανιών αν υπάρχει σχέδιο για τέτοιο ενδεχόμενο «θα τους έλεγαν τρελούς».

Απο την άλλη θεωρείται βέβαιο οτι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επικρίθηκε έντονα χθες απο τους ομολόγους του της ζώνης του ευρώ για την βραδυπορεία που, κατα τη γνώμη τους, υπάρχει στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμικους εκπροσώπους των δανειστών. Ο Έλληνας υπουργός αντέτεινε οτι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τις οποίες καθυστερήσεις και άφησε να εννοηθεί οτι ως ένα βαθμό αυτές οφείλονται και σε κάποιες δογματικές εμμονές ορισμένων κρατών της ευρωζώνης.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) αναγνώρισαν, πάντως, το Σάββατο στη Ρίγα πως η διαδικασία που ακολουθείται εσχάτως στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές είναι ως ένα βαθμό προβληματική και οτι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως την 11η Μαΐου. «Η λύση δεν είναι φυσικά η επιστροφή στην τρόικα» υποστήριξαν οι ίδιες πηγές τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα οτι «ακόμη και αιωνιότητα δεν διαρκεί για πάντα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέργκ Σέλινγκ, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να έλαβε το μήνυμα που του έστειλε χθες το Eurogroup».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ανώνυμος παράγοντας του Eurogroup που επικαλείται το ΑΠΕ, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, πάντως, ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα είναι το θέμα του Ασφαλιστικού, το οποίο όπως ανέφερε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελαστικότητα τόσο από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

Τέλος, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός Γ. Βαρουφάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο ΟΙκονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Ecofin, στη Ρίγα. Στην πρωτεύουσα της Λετονίας ήταν επίσης τις τελευταίες δύο μερες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος στο περιθώριο της συνεδρίασης των διοικητών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ.