Κομισιόν: Η συμμετοχή μιας χώρας στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης

Η συμμετοχή μιας χώρας στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη, βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, είναι η απάντηση της Κομισιόν στα σενάρια περί Grexit που με τη συμβολή γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης -και όχι μόνο- ξανάρχονται στο προσκήνιο.

Ειδικότερα, με το ελληνικό ζήτημα να κυριαρχεί στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρντ, η τελευταία κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ότι «η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη», υπενθυμίζοντας ότι ο κανόνας αυτός είναι εγγεγραμμένος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Όπως υπενθύμισε, ερωτηθείσα τι αναφέρει και αν υπάρχει πρόνοια στη Συνθήκη της ΕΕ σχετικά με την ακούσια έξοδο χώρας- μέλους από την ευρωζώνη, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 143, παράγραφος 3 της Συνθήκης της ΕΕ, η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη».

Συνέχισε, λέγοντας ότι το ευρώ δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του και ότι η ευρωζώνη διευρύνεται, καθώς από την 1η του έτους η Λιθουανία έγινε το 19ο μέλος της.

«Το ευρώ είναι εδώ για να παραμείνει», πρόσθεσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Αν και δέχθηκε σειρά ερωτήσεων σχετικές με την Ελλάδα η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα (μεταξύ αυτών και το επίμαχο άρθρο του Spiegel) τονίζοντας ότι η «η Επιτροπή δε σχολιάζει φήμες ή σπέκουλες».

Η ίδια, αρκέστηκε να παραπέμψει στη δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στις 29 Δεκεμβρίου, πριν από την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Ο Γάλλος επίτροπος αμέσως μετά και την τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή είχε δηλώσει ότι μέσω των πρόωρων εκλογών ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και πάλι για το μέλλον του, ενώ είχε προσθέσει: «η ισχυρή προσήλωση στην Ευρώπη και η ευρύτερη στήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων και των πολιτικών ηγετών για την αναγκαία μεταρρυθμιστική διαδικασία υπέρ της ανάπτυξης θα είναι ουσιώδης, ώστε η Ελλάδα να ευημερήσει και πάλι εντός της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Κομισιόν παραμένει στη δήλωση αυτή και αναμένει τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

«Αυτό που προέχει είναι τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες στις 25 Ιανουαρίου», ανέφερε η Ανίκα Μπράιτχαρτ.