Κομισιόν: Bήμα που μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές η επίσπευση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Ως βήμα που μπορεί να βοηθήσει στην άρση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα και να καθησυχάσει τις αγορές αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η εκπρόσωπος της Κομισίον δήλωσε τα εξής:

«Η Επιτροπή σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου που θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

» Όπως γνωρίζετε προβλέπονται τρεις γύροι. Πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές.

» Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην Επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό».

Eρωτηθείσα αν με την ανακοίνωση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετείται επί θεμάτων της ελληνικής πολιτικής ζωής απάντησε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Κομισιόν, η οποία δεν παίρνει μέρος στις εσωτερικές διαδικασίες των κρατών μελών.

«Αυτήν τη στιγμή κρίναμε ότι αυτήν τη δήλωση θέλουμε να κάνουμε σχετικά με την επερχόμενη εκλογική διαδικασία», είπε και τόνισε ότι πρόκειται για δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά η οποία αποτελεί ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη.