Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

Αίτημα για τεχνική και μικρής διάρκειας παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος αναμένεται να καταθέσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του
Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Eurogroup αναμένεται να παραστεί από πλευράς ΔΝΤ ο πρώην ελεγκτής της τρόικας και νυν επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, και όχι ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2015, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι αυτό της παράτασης. «Θα είναι ένα μικρό διάστημα ικανό για να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά που έχει το ECCL», δήλωσε ενώ ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα σημείωσε ότι «θα έρθει και η επιστροφή».

Το Βήμα της Κυριακής αποκάλυψε ότι στο e-mail που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τη δέσμευση ότι, αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α’ εξαμήνου του 2015.

Δεν είναι σίγουρο, όμως, ότι η υποχώρηση αυτή βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ, το οποίο έχει ανεβάσει στα ύψη του απαιτήσεις του. Τα περί τεχνικής παράτασης λίγων εβδομάδων «είναι πολιτικά παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης για να παίρνει αναβολές και να μην εφαρμόζει τα μέτρα» φέρεται να εκμυστηρεύεται ο Π.Τόμσεν σε συνομιλητές του, σύμφωνα με Το Βήμα.