Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημοσίας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι οι κρατούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που θα αποφυλακιστούν λόγω αναπηρίας ή ασθένειας θα οδηγούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό και σε περίπτωση που δεν βρίσκονται στο σπίτι τους θα επιστρέφουν στις φυλακές.

Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-ρουσφέτι της κυβέρνησης στους τρομοκράτες και στους εγκληματίες» και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να στηρίξει και να ψηφίσει.

«Να είναι η αντιπολίτευση πολύ προσεκτική όταν μιλά για “ρουσφέτια προς όφελος τρομοκρατών”», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο επεσήμανε ότι θα ωφεληθούν πολλοί κρατούμενοι και επισήμανε πως οι ρυθμίσεις για τους βαθμούς αναπηρίας «δεν έχουν ονοματεπώνυμο».

Αναφέρθηκε μάλιστα εμμέσως στις υποθέσεις Σταμάτη και Λαυρεντιάδη, λέγοντας ότι στη φυλακή βρίσκονται και επιχειρηματίες καταδικασμένοι για μεγάλα σκάνδαλα οι οποίοι είναι άρρωστοι, αλλά μια κυρία που η Δικαιοσύνη έκρινε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πρέπει να βρίσκεται εκεί που είναι.

Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ δεν σημαίνει ότι δεν θα διαθέτουμε φυλακές με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας πως «η μεταβολή δεν συνεπάγεται λιγότερη ασφάλεια, αλλά μεγαλύτερη».

«Χρειάστηκε ένα ολόκληρο νομοθέτημα, ώστε να εξυπηρετηθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι ειδικές ανάγκες των μελών και των φίλων και συνεργατών της οικογένειας Ξηρού» επέμεινε ο κ. Κικίλιας, κάνοντας λόγο για «φωτογραφικές περιπτώσεις» επειδή, όπως είπε, εξομοιώνονται οι κρατούμενοι με 67% αναπηρία με τους έχοντες 50% αναπηρία και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης».

«Να μας απαντήσει άραγε ο Πρωθυπουργός γιατί βάζει κάτω από την ίδια στέγη την εκτελεστική εξουσία με τη Δικαιοσύνη; Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας το Σύνταγμα; Τη συνταγματική διάκριση των εξουσιών; Αραγε το Πυροσβεστικό Σώμα θα σβήνει τις φωτιές στο …Δικαιοσύνης;», είπε ο κ. Κικίλιας, διαφωνώντας με την υπαγωγή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.