Λιου: Zήτησε την επίλυση της ελληνικής κρίσης «το συντομότερο δυνατό»

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ είπε πως η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και ζήτησε την επίλυση της ελληνικής κρίσης «το συντομότερο δυνατό» – Κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μετακινηθούν από τις θέσεις τους για να αποτραπεί μια κρίση
Την πεποίθησή του ότι η 5η Ιουνίου ίσως να μην είναι κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα εξέφρασε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος από τη Δρέσδη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο της G7, ζήτησε την επίλυση της ελληνικής κρίσης «το συντομότερο δυνατό».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Λιου ανέφερε πως οι G7 συμφώνησαν να αποφευχθεί μια ελληνική κρίση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν με τις συνομιλίες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που θα έχει για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία ένα ενδεχόμενο Grexit.
«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα πρέπει «να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια «κρίση» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι μπορεί να σημαίνει μια αποχώρηση χώρας από το ευρώ για αυτό και, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να υπάρξει μια αρχική συμφωνία με την Ελλάδα και στη συνέχεια να εξεταστούν οι λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε την Ελλάδα πως υπάρχει χρόνος μόνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγη ώρα πριν από τον Τζακ Λιου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε πως το πρόγραμμα έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και ότι μετά θα λήξει αν δεν υπάρξει συμφωνία. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει πολλή δουλειά στα τεχνικά ζητήματα, σημειώνοντας ξανά ότι τα θετικά σχόλια από την Αθήνα δεν ταιριάζουν με αυτά που μαθαίνει από τους Θεσμούς.