ΜΜΕ και τράπεζες στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ

Στο χονδρεμπόριο, την αγορά των μίντια, τις κατασκευές, τον τραπεζικό τομέα και την καλύτερη εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες θα επικεντρωθούν οι μεταρρυθμίσεις όπως συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσία και των τεχνικών κλιμακίων που συνεργάζονται με την Ελλάδα.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι δύο άντρες συζήτησαν την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εισάγει σε διάφορους τομείς των πολιτικών της.
Οι κ.κ. Βαρουφάκης και Γκουρία συζήτησαν αρχικά κατ’ ιδίαν ενώ και κατόπιν η συνάντηση διευρύνθηκε με τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν οι μεταρρυθμίσεις να επικεντρωθούν στο χονδρικό εμπόριο, στην αγορά των μίντια, στις κατασκευές, στον τραπεζικό τομέα, καθώς και την καλύτερη εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Επίσης, «μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν για την αγορά εργασίας, τις συντάξεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και τις προμήθειες στο Δημόσιο, και συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα αυτής της συνεργασίας, και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή και την επίβλεψη αυτών των μεταρρυθμίσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξελέγη για να αναδιαρθρώσει την Ελλάδα.

«Έχουμε μια πάρα πολύ φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και ο ΟΟΣΑ έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια ώστε να σχεδιάσουμε μαζί το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, αλλά και να προσφέρει βοήθεια στην υλοποίηση και την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και με τους θεσμούς. Αποτελεί μέρος της ταυτότητας αυτής της κυβέρνησης» τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα οι θεσμοί να λάβουν υπ’ όψιν αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία έχει προετοιμαστεί από την ίδια τη χώρα.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα την υιοθετήσει με χαρά σε αντίθεση με άλλες ατζέντες στο παρελθόν, που χρησιμοποιούσαν μόνο κατ’ όνομα τη λέξη μεταρρύθμιση, ενώ αναφερόμενος στο επερχόμενο Eurogroup, τόνισε ότι οι συναντήσεις του είναι πολύ «ενορχηστρωμένες» και «χορογραφημένες», ώστε να είναι δύσκολο να γίνουν εξονυχιστικές και λεπτομερείς συζητήσεις. «Αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο σε αυτό που θεωρούμε πολιτικό και ηθικό καθήκον δηλαδή το να φθάσουμε σε μια συμφωνία πολύ – πολύ γρήγορα με τους εταίρους και τους θεσμούς», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, αποκάλυψε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία αύριο Πέμπτη, καθώς οι συναντήσεις του Eurogroup δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να φιλοξενούν νέες συζητήσεις που δεν έχουν ήδη προετοιμαστεί από πριν. «Δεν νομίζω ότι έχει λάβει χώρα τέτοια προετοιμασία και επίσης είναι λελογισμένη πεποίθησή μου ότι μια συμφωνία μπορεί να υπάρξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», εξήγησε.

Ερωτηθείς για το αν θα συζητήσει η κυβέρνηση με τον κ. Γιούνκερ, εφόσον παρουσιάσει νέες βελτιωμένες προτάσεις, υπογράμμισε ότι «θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, υπουργό Οικονομικών, καγκελάριο, πρόεδρο, πρωθυπουργό, έχει να προτείνει λύσεις, όχι απλά συμφωνίες, αλλά συμφωνία λύσης αυτής της πεντάχρονης, εξάχρονης σκοτοδίνης της κρίσης χρέους και ύφεσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Σε ερώτηση για έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι στην Ευρώπη έχουμε μια παράδοση ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών. «Αυτήν την παράδοση εμείς, η κυβέρνησή μας, τη σέβεται απολύτως. Αλλά η ανεξαρτησία έχει δύο πλευρές: οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο των κεντρικών τραπεζιτών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο των πολιτικών. Ελπίζω όλες οι πλευρές να σεβαστούν αυτή την απλή αρχή», κατέληξε.