Μάρδας: Με τα δεδομένα που έχουμε πληρώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις Ιουνίου

Στην εκτίμηση πως η καταβολή μισθών και συντάξεων είναι διασφαλισμένη για τον Ιούνιο εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον τηλεόραση του τηλεοπτικού σταθμού «Star».

«Με τα δεδομένα που έχουμε πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος στις πληρωμές, οι οποίες πραγματοποιούνται στα τέλη Ιουνίου. Επίσης, ξεκαθάρισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο χρόνο που πρέπει.

Σχετικά με την αποπληρωμή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εξήγησε πως δεν μπορεί να απαντήσει, καθώς έως τα τέλη του Ιουνίου διαμεσολαβούν μία σειρά παραγόντων, όπως η επίτευξη συμφωνίας και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Παράλληλα, ο κ. Μάρδας εκτίμησε πως στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ενώ αποκάλυψε πως στις 24 Φεβρουαρίου τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια. «Δίχως τις κινήσεις της κυβέρνησης, από τα τέλη Φεβρουαρίου δεν θα υπήρχαν χρήματα» εξήγησε.

«Εάν οι εταίροι δεν επιδίωκαν τη συμφωνία, θα μπορούσαν να μας είχαν τελειώσει στις 12 Μαΐου» υποστήριξε εν συνεχεία, ενώ κατέστησε σαφές πως «γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα»

Περιγράφοντας τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως το «κενό» των δύο πλευρών ανέρχεται στα 2,2 – 2,3 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό για εμάς, αλλά για ένα μικρό ποσό γι’ αυτούς» επισήμανε, τονίζοντας πως η Ευρώπη δεν θα ρισκάρει τη ρήξη για 2,3 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε, έχουμε συμφωνήσει στο 90% του προγράμματος, καθώς απομένουν μόνο τα ζητήματα των συντάξεων και του ΦΠΑ. «Χάσαμε χρόνο, αλλά έχουμε σαφή εικόνα» εκτίμησε παράλληλα, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Μάρδας χαρακτήρισε δυσβάστακτο φόρο τον ΕΝΦΙΑ, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για περικοπές δαπανών στο δημόσιο. «Έχουμε ένα δισ. υστέρηση στα έσοδα το πρώτο πεντάμηνο», τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο προϋπολογισμός του κράτους δεν έχει εκτροχιαστεί.